A BLOG

A cupcake egy habos-krémes, díszes minitorta, ideális gyerekzsúrra, esküvőre, rendezvényre, vagy csak úgy.
Cupcake, cake pop, macaron, színes kekszek, design desszertasztalok: itt az új sütitrend!
www.cuppcake.hu
www.facebook.com/CuppCakeBlog/
info@cuppcake.hu
Cukrászdánk, a Tortaműhely 2014. január 3-án megnyitott!
Címünk: 1016 Budapest, Krisztina krt. 75. Várunk szeretettel!

A CuppCake Tortaműhely weboldala

logoUJ.jpg

Partnereink

 

eztettem-logo-rectangle-200.png

v-n-b-kor.png

Köszönjük, hogy nem élsz vissza a tartalommal, és nem tünteted fel sajátodnak.

Utolsó kommentek

  • metálmánia: Ne cup-pogjatok már, mi magyarok vagyunk, magyar mértékegységek szerint főzünk, sütünk. Utálom a c... (2017.08.21. 17:06) Klasszikusok 1.: Boston Cream Cupcake
  • Szekeres Mária: Meg szeretném kérdezni, sós válasz kellene, hogy a legó kockát is ti készítettétek a le írt formak... (2016.11.07. 13:34) LEGO inspiráció
  • Beatrix Virányi: Sziasztok! A kérdésem az lenne,hogy a massza újra felhasználható e és hogy a 150g mire is elég? Pl... (2016.05.01. 23:07) Szilikonforma készítése házilag
  • Sándorné Lantos: Sziasztok! A makarom krém receptjét szeretném elkérni! Most fogok először sütni és a krémről sincs... (2015.11.09. 11:51) Macaron trükkök
  • Lukira: Sziasztok! Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy meddig lehet tárolni ezeket a sütiket, illetve hog... (2015.07.24. 15:02) Hogyan készül a sütinyalóka (cake pop)?
  • Utolsó 20

Klasszikusok 1.: Boston Cream Cupcake

2011.03.14. 15:00 | cuppcake | 1 komment

Sorozatot indítok az amerikai klasszikus cupcake-ekről, lássuk, miért is olyan népszerű ez a sütemény a tengeren túl. Első választásom a Boston Cream Cupcake-re esett. A Boston Cream Pie nevű süteményt az 1850-es években alkotta meg a helyi Parker House Hotel francia (!) séfje, M. Sanzian. Ez a hotel volt a város első hideg-meleg folyóvizes, liftes szállodája.

A sütemény a mai napig tartja hírnevét, Massachusetts állam hivatalos sütijének is megválasztották. Alapja egy piskóta, főzött vaníliakrémmel (custard) és csokoládémázzal (ganache).

Martha Stewart Cupcakes c. könyvéből vettem a következő receptet, a piskótát kivéve, ami egyik kedvenc cupcake blogomon elvesztette a versenyt Amy Sedaris receptjével szemben.



 

Hozzávalók a tésztához:

150 g vaj

1 és 3/4 cup cukor

2 tojás

2 és 1/2 cup liszt

1 és 1/4 cup tej

2 teáskanál vanília kivonat

2 és 1/2 teáskanál sütőpor

1/2 teáskanál só

A vajat elektromos mixerben habosra keverem a cukorral, beleütöm egyenként a tojásokat. Keverem tovább, mehet bele a vanília, a só, a sütőpor. Kimérem a tejet és a lisztet, és felváltva adagolom a masszához, folyamatos keverés mellett.

A kész piskótatésztát a kivajazott, kilisztezett muffinformákba adagolom, (most az Ikeás sütőformát használtam, hogy hosszúkásabb alakú muffinokat kapjak) maximum feléig töltöm a mélyedéseket.

180 fokon sütöm kb. 20 percig a sütiket.

Hozzávalók a krémhez:

4 tojássárgája

1/2 cup cukor

1/4 cup kukoricakeményítő (vagy sima liszt)

csipet só

2 cup tej

1 és 1/4 teáskanál vanília kivonat

A sárgákat kézi habverővel jól kikeverem egy hőálló tálban, félreteszem. Lábasban összekeverem a cukrot, sót, keményítőt a tejjel. Felteszem közepes lángon főni, állandóan keverem közben. Amikor elkezd bugyogni és enyhén sűrűsödni, a harmadát a tojáshoz öntöm (temperálok, nehogy összeugorjanak a sárgák a hirtelen hőtől), majd visszaöntöm a tojásos tejet a lábasba, és sűrűre, puding állagúra főzöm a krémet. Ha kész, belekeverem a vaníliát. Fóliát terítek a krém tetejére (érjen hozzá a krémhez! Így nem lesz bőrös), és kihűtöm. Kétféleképpen töltöttem a sütit: vagy levágtam a kalapját, és mélyedést vájtam belé (ld. 2. kép), vagy pedig keresztbe szeltem, és megtöltöttem, mint egy tortát (1. kép).

Hozzávalók a csokoládémázhoz:

200 g jó minőségű étcsokoládé

2 dl tejszín

A tejszínt felforralom, majd leveszem a tűzről, és hozzáadom a csokit. Kevergetem, amíg teljesen fel nem olvad. Azonnal felhasználom.

(Tapasztalat: Kevesebb kevesebb cukor!!! Vanília kivonat helyett bourbon vaníliát használjunk.)

(by Li)


A bejegyzés trackback címe:

http://cuppcake.blog.hu/api/trackback/id/tr482738568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

metálmánia 2017.08.21. 17:06:23

Ne cup-pogjatok már, mi magyarok vagyunk, magyar mértékegységek szerint főzünk, sütünk. Utálom a cup-pos, bögrés recepteket, nem lehet pontosan kimérni.
Címkék: csokoládé vanília ganache cupcake custard