A BLOG

A cupcake egy habos-krémes, díszes minitorta, ideális gyerekzsúrra, esküvőre, rendezvényre, vagy csak úgy.
Cupcake, cake pop, macaron, színes kekszek, design desszertasztalok: itt az új sütitrend!
www.cuppcake.hu
www.facebook.com/CuppCakeBlog/
info@cuppcake.hu
Cukrászdánk, a Tortaműhely 2014. január 3-án megnyitott!
Címünk: 1016 Budapest, Krisztina krt. 75. Várunk szeretettel!

A CuppCake Tortaműhely weboldala

logoUJ.jpg

Partnereink

 

eztettem-logo-rectangle-200.png

v-n-b-kor.png

Köszönjük, hogy nem élsz vissza a tartalommal, és nem tünteted fel sajátodnak.

Utolsó kommentek

  • metálmánia: Ne cup-pogjatok már, mi magyarok vagyunk, magyar mértékegységek szerint főzünk, sütünk. Utálom a c... (2017.08.21. 17:06) Klasszikusok 1.: Boston Cream Cupcake
  • Szekeres Mária: Meg szeretném kérdezni, sós válasz kellene, hogy a legó kockát is ti készítettétek a le írt formak... (2016.11.07. 13:34) LEGO inspiráció
  • Beatrix Virányi: Sziasztok! A kérdésem az lenne,hogy a massza újra felhasználható e és hogy a 150g mire is elég? Pl... (2016.05.01. 23:07) Szilikonforma készítése házilag
  • Sándorné Lantos: Sziasztok! A makarom krém receptjét szeretném elkérni! Most fogok először sütni és a krémről sincs... (2015.11.09. 11:51) Macaron trükkök
  • Lukira: Sziasztok! Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy meddig lehet tárolni ezeket a sütiket, illetve hog... (2015.07.24. 15:02) Hogyan készül a sütinyalóka (cake pop)?
  • Utolsó 20

Hogyan készül a sütinyalóka (cake pop)?

2011.11.15. 13:46 | cuppcake | 32 komment

A sütinyalóka vagy cake pop készítése egyáltalán nem bonyolult, sokan kérték, hogy áruljuk el a titkos receptet (ami egyáltalán nem titkos, csak még nem annyira ismert itthon), ezért itt most megosztjuk a tapasztalatainkat, hogy ti is bátran kísérletezzetek... Az ötlet Bakerellától származik, aki már könyvben (Cake pops) is kiadta az általa kitalált recepteket, képeket, trükköket. Mi nem az ő receptjeit használjuk, hanem saját recepteket, de az elkészítési technika tőle ered.
Végül is bármilyen tortát el lehet készíteni "pop" formában, csak a kisült piskótatésztát és a tölteléket kell összegyúrni egy kókuszgolyó-szerű (nem lágy!) masszává. A masszából golyókat formázunk, és pálcikára szúrva vagy anélkül csokiba mártjuk. Lehet utána dekorálni mindenféle szórócukorral, kókusszal, szezámmaggal, csak a fantáziánk szab határt.
Minitortafalat nyalókajelmezben (a lollipop angolul nyalókát jelent, innen származik a cake pop - sütinyalóka - elnevezés)!

(Szépen kérünk, ha elkészíted ezt a konkrét sütinyalóka receptet - amit mi kísérleteztünk ki -, és felteszed a blogodra vagy más oldalra, tüntesd fel a forrást! Köszönjük!)

IMG_0410.jpg

A tészta:

Nekünk a sacher torta receptje (klikkelj ide!) jött be eddig leginkább pop formában, de készítettünk már Eszterházy és csokis-gesztenyés popokat is. A sacher tészta sajtkrémmel összegyúrva egyáltalán nem túl édes, nagyon csokis, nagyon finom.
Egy tepsiben kisütjük a tésztát (egy nappal a felhasználás előtt), és hagyjuk teljesen kihűlni (fel is szoktuk szeletelni).
A hideg tésztát egy nagyobb edénybe morzsoljuk, majd hozzákeverjük a vajas sajtkrémet (kikeverünk 50 g vajat ízlés szerint porcukorral, de a cukor akár el is hagyható, és hozzákeverjük a 100 g szobahőmérsékletű, lehetőleg Philadelphia sajtkrémet - ez a mennyiség egy adag sacher tésztához elegendő). Csak fokozatosan adagoljuk a krémet a tésztához, mindig csak keveset, gyúrjuk jól át, és figyeljünk, hogy az így kapott massza ne legyen túl lágy, mert akkor a sütigolyóink fejest fognak ugrani a nyalókapálcáról.
Ha ezzel elkészültünk, a masszát minimum egy órára berakjuk a hűtőbe. (Hűtő 1)
Amikor a tészta megkeményedett, egyforma nagyságú (átmérő kb. 1,5 cm) golyókat gyúrunk belőle, majd kb. fél órára ismét mehetnek a hűtőbe.(Hűtő 2)

IMG_9819.jpg

A csokibevonat:

Ekkor elkezdhetjük forró vízgőz fölött, vagy mikrohullámú sütőben felolvasztani a csokit (mi az első verziót javasoljuk, mert a csoki így sokáig a formázáshoz/bevonáshoz tökéletes állapotban tartható). A csoki nem akármilyen csoki, hanem úgynevezett "Candy Melts", mi itt vesszük (elég borsos az ára). Ez egy speciális bevonó csoki, amit mindenféle színben lehet kapni, vagy akár színezhetjük is olajbázisú ételfestékkel. Próbáltuk már étcsokival is, működik és finom, de jobb állagú lesz a Candy Melts csokival. Fehér csokival is kísérleteztünk - az eredmény tragikus volt.

IMG_9829.jpg

A technika:

A hűtőből elővesszük a kész golyókat. Nyalókapálcát, saslikpálcát, vagy méretre vágott hurkapálcát készítünk elő. Ezeknek a tompa végét kb. 1 cm mélyen a felolvasztott csokiba mártjuk, majd felszúrjuk rá a sütigolyót (max. a golyó feléig szúrjuk a pálcát, különben megreped).
Azonnal egy tányérra fektetjük a pálcára szúrt sütiket, és így is hűtjük kb. negyed órát. (Hűtő 3)
Mire végzünk az összes pálca „felgolyózásával”, az elsőket már vehetjük is ki a hűtőből, és kezdődhet az érdemi munka.

Mielőtt elkezdjük a csokizást, készítsünk elő egy edényt, amibe majd bele tudjuk állítani a popokat. Mi hungarocell tömböket használunk az elkészült sütik tárolásához, ebbe kb. 15-20 golyó is beszúrható, és biztosan nem érnek majd egymáshoz, nem sérül a csokimáz a hűtés során (IGEN, ismét hűteni kell!!!)
Ezzel egy időben elő kell készíteni még – ha szeretnénk használni – minden olyan dekorációs bigyót, amivel fel akarjuk dobni a golyók amúgy sem unalmas kinézetét. (szórócukor, csillámpor, stb.)

IMG_9831.jpg
ÉS AKKOR az első pálcán ücsörgő sütigolyót egy evőkanál segítségével elkezdjük becsokizni:
A kanálra annyi olvasztott csokit teszünk, amennyit csak lehet, a pálca és a golyó „találkozásánál” kezdünk. A kanálra kicsit rádöntjük a golyót, és forgatni kezdjük. Amikor az alját már csoki fedi, akkor fokozatosan haladunk a golyó közepe és teteje irányába, a pálcát közben végig folyamatosan forgatjuk.
Ha díszíteni szeretnénk, most kb. 10-15 másodpercünk van erre. (Nagyobb díszítőelemeket később az olvasztott csoki segítségével is rá lehet ragasztani, de pl. szórócukrot csak ilyenkor.)
Ezek után beszúrjuk a hungarocell tartóba, és amíg a csokimáz teljesen meg nem szilárdul, hűtőbe tesszük. (Hűtő 4)

IMG_9837.jpg

IMG_9844.jpg

Tárolás:

A kész sütiket már nem kell hűtőben tárolni. Ha valaki mégis úgy dönt, hogy hűtené, akkor nem érdemes túl hidegen tartani, mert a csoki megizzadhat, és az ront a látványon (de az ízélmény így is tökéletes marad). A sütinyalókát fagyasztani is lehet, de mindig hűtőben engedjük kiolvasztani, mert ugyancsak megizzadhat a nagy hőmérséklet különbségtől.

Pár jó tanács:

- csokit csak olaj bázisú festékkel lehet/szabad festeni. Ha vízzel érintkezik, összeugrik, csomós lesz, és mehet a kukába.
- étolajjal hígabbá lehet varázsolni a csokimázat, így könnyebb vele dolgozni. (max. 1 evőkanál – minél sötétebb színű a csoki, annál több olajat használhatunk)
- ha nem használjuk el az összes felolvasztott csokit, egy sütőpapírra „kotorjuk” ki az edényből, és hagyjuk teljesen kihűlni. Újra felhasználható!
- a gyerekek inkább a színesebb, a felnőttek azonban inkább a természetes színű (a fehér és a csokibarna) sütinyalókákat kedvelik.
- Ha olyan társaságba viszed a sütiket, ahol még nem találkoztak ilyesmivel, esetleg szólj, hogy nem nyalogatni kell, hanem harapjanak bele nyugodtan. (Bár elég vicces, amikor 40-50 éves férfiak nyalogatják a popokat!)
- az elkészült sütinyalókákat csomagolhatjuk is (pl. celofánba), nagyszerű ajándék!


Nézd meg videón is az elkészítés folyamatát:

Cake pop videórecept

(by Ju&Li)

IMG_3937.jpg

IMG_3847.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

http://cuppcake.blog.hu/api/trackback/id/tr723382168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

annuka 2012.03.05. 16:01:22

sziasztok:) most találtam rá a blogra, nagyon szépeket csináltok, csak így tovább:)
lenne egy kérdésem, ilyen cake popokat szeretnék csinálni. mennyire nehezek kb? egy sima fondanttal bevont tortába tűzném bele őket, ez kivitelezhető szerintetek? nem fognak eldőlni?
köszönöm:)

cuppcake 2012.03.05. 20:39:15

szia! :) köszi szépen!!
próbáld ki, szerintünk nem olyan nehezek, némi gyakorlat kell csak hozzá, fontos a jó állagú massza (ne morzsálódjon még, de már ne legyen ragacsos se), és a csoki se mindegy, érdemes megvenni ezt a Chocolate Melts-et (pl. Desszertmester, Pengő utca, 2. kerület), mert egész más állagú, mint egy sima csokoládé, végül is direkt erre való. Élvezet vele dolgozni, meglátod! Sima étcsokival is jól működik végső soron, de fehér csokival ki ne próbáld, tanulj a mi hibánkból :)
Ha egy hurkapálcán vagy saslikpálcán van a golyó, akkor elég hosszú a szára, hogy nyugodtan beletűzheted a tortába, a torta meg fogja tartani, nem fog eldőlni, csak lehetőleg érjen le az aljáig, a tányérig a pálca! Jó ötlet nagyon, szerintünk simán kivitelezhető!
Hajrá, és reméljük úgy sikerül, ahogy szeretnéd!! :)

Delike 2012.03.06. 23:04:23

Sziasztok!
'Cake pop'=roppant ötletes és dekoratív...nagyon tetszik és a szombati szülinapi bulimon meg szeretném örvendeztetni a vendégeimet ezekkel a csodákkal! :o)
Viszont lenne egy kérdésem: a krémnél hány deka vajat, sajtkrémet és porcukrot kell összekeverni? Fontos a pontos arány vagy az állagától függ hogy miből mennyi kell? Köszönöm a választ! :)

cuppcake 2012.03.07. 08:51:49

:)))
hát, egy adag piskótához (4 tojásos sacher pl.) mi kb 100 g sajtkrémet használunk+feleannyi, azaz 50g vajat+ porcukrot szemre (nem kell sok, ne legyen túl édes). Az se rontja el, ha egy evőkanál baracklekvárt is belegyúrsz! Nem nagyon lehet elrontani, az állagát nézd elsősorban, először kevés krémmel kezdd el összegyúrni, és mehet bele fokozatosan, amíg nem találod jónak a masszát. Más típusú piskótánál valószínűleg több krémre lesz szükség, mert a sacher egy nagyon kevés liszttel készült tészta, cseppet sem száraz, ezért önmagában is majdnem összeáll, ha gyúrod..
jó kísérletezést!!
Nemcsak neked, hanem annukának, illetve mindenkinek üzenjük, hogy ha van kedved, kedvetek, küldjetek nekünk egy fényképet a remekművekről a facebook oldalunkra!!! Nagyon örülnénk neki:))) Köszi, hogy olvastok minket, és jó sütést!!!

cuppcake 2012.03.07. 08:52:49

ja, és a sajtkrém mindig natúr! pl. philadelphia!

Maszathegy 2012.05.21. 17:23:17

Szia Cuppcake!
Örülök, hogy rátaláltam erre a blogra :)
Szeretném kérdezni, hogy hol szerzed be a Cake Pop-hoz való pálcikákat?

cuppcake 2012.05.24. 10:21:03

Szia Maszathegy,
Mi egyszerű saslikpálcákat használunk, de abból is sokféle van, keresd a masszívabb fajtát, amit nem lehet könnyen elhajlítani (jó, ha semennyire se lehet). Méretben is többféle van. nekünk a rövidebb féle jött be. :)

mazzli 2012.07.17. 16:21:53

Szeretnék gratulálni nektek ehhez a sok szép mindenhez, mait itt csináltok és közzétesztek. Csak így tovább!
Mostantól figyellek benneteket ;o)

cuppcake 2012.07.17. 22:11:33

@mazzli: szia! Nagyon köszönjük, örülünk, hogy tetszik!!! :) figyelmedet pedig külön köszönjük ;) reméljük sok jó ötletet adunk azoknak, akik szeretnek kreatívan sütni :)

mazzli 2012.07.18. 09:36:07

Sziasztok,
annyira kedvet kaptam tőletek, hogy tegnap meg is sütöttük a kisfiammal az első cupcake-ünket! Vaniliás csokidarabos, áfonyás cukormázzal. Nagyon fini lett! ;oP
Köszi az inspirációt

Mckinley 2012.07.21. 12:32:11

Kész!

Képek hamarosan. 3 és fél óra volt, férfi létemre sikerült :) Nem volt rá időm a munka miatt, így gyorsítottam az eljáráson :D

Reggel 9 kor elkezdtem a sacher sütit, 9:30ra kész lett. 10-ig hagytam lehűlni, de 15 perc után szétmorzsoltam. Irány a mélyhűtő gyorsfagyasztó részlege 10 percre.

10 perc után ki, bele a krém, én mascarpone sajtból csináltam. Vissza 10 percre megint-> ki golyókat formáztam belőle->megint vissza 10 percre. Ekkor olyan fél 11 fele jártam...

Csokit felolvasztottam, kiszedtem a golyókat, felszúrtam színes szívószálakra és megint vissza a hűtőbe. 20 perc múlva ki, megcsináltam a bevonatot és ötösével pohárba állítva irány a hűtő. Mikor minden megszilárdult, beraktam egy vázába és hogy megálljanak az egész vázát feltöltöttem habcukorral, vagy marshmallow, nem tudom mi a magyar neve... Színes lett az biztos :) Az ízről majd nyilatkozom, ha megkapja az ünnepelt :) Fotókat is küldök :) Köszönöm a receptet, nem nagyon szoktam főzni, pedig imádok, ez most közelít a tökéleteshez kinézetre és ez a tökéletes recept miatt van!

Nagyon köszönöm!

jutkibutki · http://gyerekkonyvkritika.blogspot.com 2012.07.23. 14:04:29

Sziasztok! Szépséges-gyönyörű, amiket csináltok, egy ideje olvaslak benneteket, és tényleg szemet gyönyörködtető minden.
Két kérdésem lenne a cake popokkal kapcsolatban, az egyik, hogy ti hol szerzitek be a tetejére szórt extraságokat (szórócukor pl.) és az olajbázisú festéket, amivel a csokit színezitek (a lányaim szülinapi zsúrjára szeretnék popokat csinálni, valami lilás-mályvás-rózsaszínes vonalban gondolkodom :). A másik, hogy hogy zajlik a színezés? A már felolvasztott csokiba kell belekeverni? És mennyit?
Ja, meg még az jutott eszembe, hogy ebből a mennyiségű tésztából, amit írtok (négytojásos sacher) kb hány pop jön ki?
Köszi a válaszokat!

cuppcake 2012.07.26. 09:41:42

@jutkibutki: Nagyon köszönjük! :) A kellékeket általában a Desszertmesterben szerezzük be (2. kerület, Pengő utca), de az Ázsia boltban (Fővám tér) is fantasztikus kincseket lehet találni. A csokiszínezéket akkor keverd bele, amikor felolvasztod a csokit, azt is lehet, hogy eleve színes csokit veszel, és kevered őket. A csoki nem akármilyen, hanem "Candy Melts", ez speciálisan erre a feladatra van kitalálva :) Sokkal keményebbre szilárdul, mint a normál csoki, jól tartja emiatt a sütit a pálcikán.
Az alapmennyiségből kb 40-50 db pop-ot tudsz készíteni! :) Reméljük, segítettünk, jó sütést! :)))

cuppcake 2012.07.26. 09:43:24

@Mckinley: Köszi a kommentet, a facebookon is a képeket, nagyon szuper lett, és nagy elismerés számunkra, hogy férfiember létedre ezt kipróbáltad! :) Csak így tovább, várjuk a további képeket, ha lesznek még ;)
Ja, és ízlett végül??? :)

edominika 2012.08.21. 15:47:28

Sziasztok!
Egy véletlen során bukkantam a blogotokra, de rögtön el is ájultam. Fantasztikus, amiket kreáltok!! :)
Mindjárt kedvet is kaptam a cake-pop-ok elkészítéséhez, mert azt hiszem talán ezek a jópofa golyók vettek le leginkább a lábamról. Bízom benne, hogy minden nehézség nélkül sikerül majd megcsinálnom a pop-okat, és a család is el lesz bűvölve, akárcsak én.
Gratulálok Nektek, és sok sikert a további szépségek elkészítéséhez. :)

cuppcake 2012.08.22. 17:14:57

@edominika: szia! Köszönjük!! :) örülünk, hogy ötletet adtunk, próbáld csak ki, biztosan sikerülni fog! :)) Ha gondolod, küldj nekünk képet róla a facebookon! :)) hajrá!

Poppy01 2012.08.30. 10:11:09

Sziasztok! Nagyon tetszenek amiket csináltok! :) Kedvet kaptam hogy én is elkészítsem a cake pop-ot. :) Azt szeretném kérdezni, hogy a Candy Melts nevezetű bevonót hol tudom beszerezni? Ugyanis vidéki kisvárosban élek, és itt nem igazán lehet ilyen dolgokat kapni. :( Interneten lehet rendelni? Előre is köszönöm a segítségeteket! :))

cuppcake 2012.08.30. 14:02:12

@Poppy01: Szia! :) köszönjük szépen! :)
a Candy Melts-et tudomásunk szerint kizárólag a Desszertmesterben lehet kapni, azt hiszem Székesfehérváron is van üzletük (nem tudom, az közel esik-e hozzád.
Próbáld meg a honlapjukon felvenni velük a kapcsolatot, nagyon segítőkész csapat, és hátha meg tudjátok oldani valamiképpen. :)

happyhippiflower (törölt) 2012.09.05. 21:16:01

a cake pop-ot el lehet úgy is készíteni hogy piskóta + bármilyen vajkrém? vagy akkor túl folyós lenne? mennyiből kellene elkészítenem?

cuppcake 2012.09.10. 16:05:13

@happyhippiflower: Szia! Kísérletezni kell, a piskóta+vajkrém persze, jó, csak az arányokra vigyázz, és hűtsd-hűtsd-hűtsd. Kezdd kevés krémmel, és lassan adagold, hogy érezd, mikor jó az állaga (egy kókuszgolyószerű állag a jó, ami már nem morzsálódik, reped, amikor gombóccá gyúrod, de nem is túl puha).

kicsidominika 2012.11.13. 11:57:27

Szia! Neked hogyan lettek vilägoslila, sötetlila, rozsaszin bevonoid? Ezek mind külön szineka candy melts-böl, vagy valahogy kikeverted öket etelfestekböl?
Naggyon-naggyon szepek igy együtt!

cuppcake 2012.11.13. 13:36:34

@kicsidominika: szia! köszi!! :)) volt fehér, rózsaszín és sötétlila candy melts-ünk, ezeket kevertük, hogy különböző színárnyalatokat kapjunk!

safi88 2012.12.09. 21:49:25

Szia!!
Gratulálok az oldalhoz nagyon hasznos tippeket találtam!
Szeretném megkérdezni szerinted miért reped meg néha a csoki a kész popon és hány fok az ideális a mártogatáshoz?Én általában göteborg bevonót használok!

cuppcake 2012.12.14. 22:43:11

@safi88: szia! azért repedhet meg a csoki, mert túlságosan össze van nyomva a golyó, azaz túl erősen hengergetted össze, ilyenkor ugyanis a tészta hajlamos kicsit "kirúgni magát"... A másik oka az lehet, hogy pl. lekvárt teszel a tésztába, ettől is kirepedhet. A fokot nem tudjuk megmondani, egyszerűen jó folyósra kell melegíteni. :)

safi88 2012.12.14. 23:44:36

@cuppcake:
Köszönöm a válaszod!!
További sok sikert és gyönyörü munkákat!! :)

Mkcs 2013.02.15. 09:47:50

Hello!
Êrdeklődni szeretnék recept után, amit cake pop sütőformában lehet sütni.
www.tchibo.hu/Cake-pop-suetforma-p400025649.html
Őt fogják nemsokára kiszállítani nekem. Létezik kimondottan ehhez a formához recept?
Előre is köszönöm a segítsėget!

cuppcake 2013.02.19. 12:50:24

@Mkcs: szia! nem próbáltuk ki ezt a sütőformát, de valószínűleg bármilyen piskótarecept felhasználható, ami kicsit megnő sülés közben. Pl. az alap vaníliás receptünket kipróbálhatod (cuppcake.blog.hu/2012/09/23/alap_vanilias_cupcake#more4793297), vagy bármi más jól bevált piskótareceptet.
Majd számolj be, hogy sikerült! :)

Ajne 2013.12.19. 14:31:17

Sziasztok!
Gratulálok az alkotásaitokhoz, fantasztikus remekművek!
Még nézni is imádom!
Köszönöm a receptet, ma meg is csináltam a poppokat!
A makaront már többször megróbáltam , de eddig csak egyószer sikerült:-(azóta se:-)

lanugo 2013.12.22. 20:07:49

Sziasztok!
Már régóta szemezek a cakepop csodáitokkal!Ma végre eljutottam oda,hogy meg is valósítottam a férjem segítségével.Egyszerűen mesések lettek!Csupa karácsonyi csoda.A sacher alapot használtam,piros és fehér csokival,hópihékkel,apró piros és zöld fenyőfa cukorkákkal.A leírásotokat követve könnyű dolgom volt.Köszönöm a receptet,nem ez lesz innen az utolsó!További jó ötletelést nektek,és Békés,Boldog Ünnepeket!

Galagonyababa 2014.11.07. 07:31:19

Tegnap elkészítettem a ti blogotok és ajánlataitok alapján életem első cake popjait! Már kb. 1 éve szemezek eme gyönyörűségekkel, de mostanra gyűjtöttem bátorságot ahhoz, hogy neki is álljak.
Nagyon-nagyon jók lettek, tekintve, hogy első próbálkozás volt (még csak). :-)

Képet is feltennék róla, lehet? Hogyan?

Lukira 2015.07.24. 15:02:27

Sziasztok! Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy meddig lehet tárolni ezeket a sütiket, illetve hogy/hol érdemes? Előre kellene készítenem őket 2-3 nappal az esemény előtt.
Köszönöm.
Címkék: sajtkrém sacher ételfesték cake pop sütinyalóka candy melts