Igazság szerint sokáig csak hallomásból ismertük a makadámia diót, az első kóstolás után azonban azonnal beleszerettünk, így született ez a cupcake-csoda is. A tény, hogy még juharszirup is kell a sütibe, már csak "hab a tortán". :-)
Ez az Ausztráliában őshonos csonthéjas gyümölcs igazi csoda. Nagyon alacsony a koleszterin-tartalma, rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz, magas a rosttartalma, illetve diéták mellé vitamin-pótlás céljából ajánlatos fogyasztani. Ez a sok jó tulajdonság azonban mit sem érne, ha a dió nem lenne olyan kellemesen, krémesen puha és nagyon finom! Míg a termelő országokban 1 kg makadámia ára nagyságrendileg 4-5000 Ft között mozog, Magyarországon 9000 Ft-os ár alatt eddig még nem leltünk kilójára. Ehhez a recepthez azonban szerencsére csak egy pici adagra van szükség..
(fotó: fűszerház.blogspot.hu)
A másik elengedhetetlen hozzávaló a juharszirup (maple syrup). Ez a kanadai édes szirup szintén nagyon sok vitamint tartalmaz, egészségesebb a cukornál, sőt, még juharszirupos fogyókúráról is hallottunk, de erről itt most nem fogunk írni.. :-)
Hozzávalók és elkészítés:
85 g szobahőmérsékletű vaj
55 g barnacukor
2 evőkanál juharszirup
1 nagy tojás (enyhén felverve)
85 g liszt
55 g durvára vágott makadámia dió
1 evőkanál tej
a sajtkrémhez:
25 g vaj
2 evőkanál juharszirup
85 g porcukor
85 g sajtkrém
A vajat, a barnacukrot és a juharszirupot egy tálban addig keverjük, míg habos nem lesz, majd hozzáadunk egy egész tojást, amit előtte enyhén felvertünk. A lisztet beleszitáljuk a masszába, majd hozzáadjuk a tejet és a durvára vágott makadámia diót. 190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára (kb. 15-20 percig) sütjük.
A krémhez a vajat és a juharszirupot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, illetve a legvégén a sajtkrémet.
Mielőtt a sajtkrémmel díszítenénk, hagyjuk teljesen kihűlni. A sütik tetejét egész, vagy durvára vágott makadámiával szórjuk meg.
Egy adag kb. 10 db cupcake elkészítéséhez elegendő.
(by Ju)
Utolsó kommentek