Ehhez a recepthez a Sacher torta receptjét használtam. Azért szeretem, mert nagyon csokis, egyszerű, nem túl édes, és nincs benne sütőpor. Az előző gesztenyés csokis cupcake (eredeti amerikai recept szerinti) tésztájához képest ez – szerintem – finomabb, de tény, hogy a másik omlósabb maradt több napon át (2 napon át pontosabban, aztán nyoma veszett..). De nálam a tömény és szimpla csoki mindent visz. Nagyi baracklekvárjával meg aztán..
A saját esküvőmön Sacher torta volt, ezért ezt a cupcake változatot el tudom képzelni esküvőkre. A díszítése persze marcipán lenne. A marcipán valahogy elegánsabb, pikánsabb, mint a fondant cukormassza, amit sok helyen előszeretettel használnak. Persze a fondant könnyebben formázható, meg gyönyörűen színezhető, és gondolom nem olyan érzékeny, mint a marcipán (saját tapasztalat, hogy a torta marcipánborítása, ha nincs kellően hűtve, elég gyorsan megolvad, és csillogóssá, ragacsossá válik..). Mindenesetre nekem nem jön be. Inkább mindent frissen, és gyorsan együk is meg!
Hozzávalók a tésztához:
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
14 dkg étcsokoládé
14 dkg porcukor
4 nagyobb tojás
7 dkg liszt
csipet só
A vajat a cukor 2/3-ával kikeverem, jó habosra. Közben felolvasztom a csokit vízgőz felett, vagy a legalacsonyabb fokozaton (elektromos főzőlapon). A csokit hagyom hűlni, majd beleöntöm a vajkrémbe, keverem. A tojássárgákat egyenként belekeverem a masszába, a fehérjéket a maradék porcukorral kemény habbá verem, majd az egészet összeforgatom óvatosan. A végén beleszitálom a lisztet, és simává keverem.
Ezt a masszát kisütöm a papírformákban kb. 180 fokon, nagyon gyorsan kész van!
Mindegyik cupcake-be kúp alakú lyukat vágok, beletöltök házi baracklekvárt, a kúp hegyét levágom, és visszaillesztem a helyére a kis sapkát.
Hozzávalók a krémhez:
20 dkg sajtkrém
8-10 dkg vaj
porcukor szemre és ízlés szerint
csipet só
A vajat habosítom a cukorral, csipet sóval, belekeverem a sajtkrémet, és kész. Hűtöm fél órát felhasználás előtt, mert úgy szebben lehet díszíteni.
Mindenfélével megszórom, dekorálom.
Marcipános verziója: a sütik tetejét megkenem lekvárral, és marcipánkoronggal befedem, majd díszítem.
(by Li)
Utolsó kommentek