Ez a cupcake igazából a sütőtökös pite cupcake változata.. A sütőtök édes íze nagyon is alkalmassá teszi süteménynek, ráadásul a gyerekek is szeretik, nem beszélve arról, hogy egészséges. Tudtátok, hogy vannak ún. "szuperételek"? Ezek olyan élelmiszerek, amelyek tápanyagtartalma különösen magas, élettani hatása nagyon kedvező – pl. a sütőtök is ilyen, mert beta-karotin forrás, gazdag A, B, C, E vitaminokban, kálium, foszfor, réz, mangán, vas tartalma is jelentős. A bőrnek is nagyon jót tesz!
Hozzávalók a tésztához:
12 dkg hideg vaj, kockára vágva
17 dkg liszt
1 evőkanál cukor
fél evőkanál só
jéghideg víz
A vajat a liszttel, cukorral, sóval összemorzsolom, gyorsan, hogy ne melegedjen át a tészta. Ha már jó morzsás, hozzáadok jeges vizet, apránként, míg a tészta szépen összeáll. Ha már egyben van, megy is a hűtőbe egy órára pihenni. Utána belenyomkodom a cupcake formákba (nem kell kivajazni).
Hozzávalók a krémhez:
2 cup sütőtökpüré (sült – nem főtt - sütőtökből)
3 tojás
1 dl tej
30 g vaj
10 dkg barna cukor
1-1 teáskanál fahéj és őrölt gyömbér
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
fél teáskanál só
A tojásokat picit felverem, belekeverem a többi hozzávalót, jól átforgatom. A masszát beleöntöm a tésztával bélelt formákba, mehet tele, mert nem fog megnőni. Fenyőmagot szórok a tetejére, majd 40 percig kell sütni kb.
(by Li)
Utolsó kommentek