A BLOG

A cupcake egy habos-krémes, díszes minitorta, ideális gyerekzsúrra, esküvőre, rendezvényre, vagy csak úgy.
Cupcake, cake pop, macaron, színes kekszek, design desszertasztalok: itt az új sütitrend!
www.cuppcake.hu
www.facebook.com/CuppCakeBlog/
info@cuppcake.hu
Cukrászdánk, a Tortaműhely 2014. január 3-án megnyitott!
Címünk: 1016 Budapest, Krisztina krt. 75. Várunk szeretettel!

A CuppCake Tortaműhely weboldala

logoUJ.jpg

Partnereink

 

eztettem-logo-rectangle-200.png

v-n-b-kor.png

Köszönjük, hogy nem élsz vissza a tartalommal, és nem tünteted fel sajátodnak.

Utolsó kommentek

  • metálmánia: Ne cup-pogjatok már, mi magyarok vagyunk, magyar mértékegységek szerint főzünk, sütünk. Utálom a c... (2017.08.21. 17:06) Klasszikusok 1.: Boston Cream Cupcake
  • Szekeres Mária: Meg szeretném kérdezni, sós válasz kellene, hogy a legó kockát is ti készítettétek a le írt formak... (2016.11.07. 13:34) LEGO inspiráció
  • Beatrix Virányi: Sziasztok! A kérdésem az lenne,hogy a massza újra felhasználható e és hogy a 150g mire is elég? Pl... (2016.05.01. 23:07) Szilikonforma készítése házilag
  • Sándorné Lantos: Sziasztok! A makarom krém receptjét szeretném elkérni! Most fogok először sütni és a krémről sincs... (2015.11.09. 11:51) Macaron trükkök
  • Lukira: Sziasztok! Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy meddig lehet tárolni ezeket a sütiket, illetve hog... (2015.07.24. 15:02) Hogyan készül a sütinyalóka (cake pop)?
  • Utolsó 20

Minden, amit a cupcake-ről szerettél volna tudni, csak nem merted megkérdezni...

2011.07.13. 18:53 | cuppcake | Szólj hozzá!

A cupcake története


Bár már egy 1700-as évekből származó amerikai szakácskönyv is megemlíti, a cupcake a 19. században indult el hódító útjára, és forradalminak számított, mivel az akkori süteményekhez képest villámgyorsan elkészült. Ez különösen előnyös volt az időt és energiát megspórolni kívánó háziasszonyoknak.

Ami a név kialakulását illeti, két teória létezik: az első szerint a sütiket eredetileg csészében (cup) sütötték, a második szerint a hozzávalókat mérték ki csészével. A speciális muffin sütőformák a 20. században terjedtek el.
A kezdetekben a cupcake-eket „number cakes"-nek vagyis "1-2-3-4 cakes-nek” hívták, mert igazán egyszerű volt megjegyezni a hozzávalók mennyiségét. A legelső fennmaradt recept: 1 csésze vaj, 2 csésze cukor, 3 csésze liszt, 4 tojás, továbbá 1 bögre tej és egy kanál szódabikarbóna. Manapság a rengeteg féle hozzávalóból számtalan változatos ízű, stílusú cupcake készülhet.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miért jó a cupcake?


A cupcake tulajdonképpen egy mini torta, amit mindig az alkalomhoz illően díszítenek, mázzal, krémmel, marcipánnal. Nem kell szeletelni, nem morzsálódik, és nem kell hozzá tányér sem. Csak megkaparintod, és egészben a tiéd. Senki sem eszegeti le a marcipánt a tortádtól, és a süti mérete nem a házigazda jóindulatán múlik. Ha egyszer kézbevetted, akkor biztosan meg is eheted! Népszerűek a mini cupcake-ek is, amelyek apró méretüknél fogva ejtenek kísértésbe (Amerikában léteznek mini cupcake-ekre specializálódott sütödék is).


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi a különbség cupcake és muffin között?


A cupcake mindig édes, és általában díszítve van a teteje. De ha nincs díszítve, akkor sem automatikusan muffin! A cupcake alapvetően egy ünnepi alkalomra készült vaj alapú torta (cake). Ezzel szemben a muffin elkészítésében sokkal egyszerűbb, a száraz és nedves hozzávalók összekeverése után már süthető is, sokszor habverő sem kell hozzá. Olajjal készül, nem torta, hanem inkább egyfajta - nem élesztő alapú - tészta (quick bread), ami lehet sós is, általában reggelire vagy teához fogyasztják. Tehát nem a díszítésén múlik a különbség - bár ez az általános nézet - hanem inkább az elkészítési módján, és azon, hogy milyen alkalommal kerül asztalra.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A sikertörténet


A cupcake klasszikusan az amerikai gyerekzsúrok, szülinapok süteménye. A gyermeki világ nosztalgikus megidézése lett a siker alapja, hiszen az édesszájú felnőttben a régi időket, az otthon melegét kelti életre. A látványvilág, a sokrétű design lehetősége miatt pedig a divatos partik, rendezvények süteményévé avanzsált.
Napjainkra a cupcake kirobbanó siker lett kulináris berkekben, az utóbbi évtizedekben több ezer vállalkozást alapítottak rá Amerikában, majd innen kiindulva Angliában, és fokozatosan egyéb európai országokban is elterjedt, terjed a divatja. A csokis és vaníliás még ma is klasszikus kedvencek, míg az extrémebb ízű sütiket a leghíresebb éttermek is étlapjaikra helyezik. Az igazi népszerűséget a Szex és New York című sorozat (Magnolia Bakery), illetve a Martha Stewart által kiadott könyv hozta meg.


 

 

 

 

 

 

 

 

Különleges alkalmak süteménye


A sütidesign nagy sikernek örvend a különleges alkalmakon, pl. esküvőkön, ünnepi, céges rendezvényeken, ahol nemcsak az íz, de a látvány is fontos. Egyre elterjedtebb az esküvői tortát kiváltó cupcake torony, ami nem más, mint egy több emeletes torta állvány cupcake-ekkel telerakva. A boldog pár a klasszikus tortavágás szertartását sem hagyja ki, ha az állvány tetején egy kisebb méretű - a cupcake-ekkel harmonizáló - torta is díszeleg. Esztétikus és praktikus, valamint a bőségszaru hatását kelti, hiszen az egyetlen nagy torta helyett sok gyönyörű mini torta várja a szépre és finomra vágyakozókat: akár egy egész asztal is telepakolható a sütikkel, színben, hangulatban hozzáillő virágokkal, dekorációs elemekkel díszítve. És mindez nem feltétlenül kerül többe, mint egy klasszikus esküvői torta.

Forrás: http://iml.jou.ufl.edu/projects/spring07/ayers/history.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Cupcake
http://curiousfoodie.wordpress.com/2008/02/20/muffins-cupcakes-why-they-are-different/

Képek: amyatlas.com, marthastewart.com, chocolatecupcakes.net, hubpages.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cuppcake.blog.hu/api/trackback/id/tr323063962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása