A BLOG

A cupcake egy habos-krémes, díszes minitorta, ideális gyerekzsúrra, esküvőre, rendezvényre, vagy csak úgy.
Cupcake, cake pop, macaron, színes kekszek, design desszertasztalok: itt az új sütitrend!
www.cuppcake.hu
www.facebook.com/CuppCakeBlog/
info@cuppcake.hu
Cukrászdánk, a Tortaműhely 2014. január 3-án megnyitott!
Címünk: 1016 Budapest, Krisztina krt. 75. Várunk szeretettel!

A CuppCake Tortaműhely weboldala

logoUJ.jpg

Partnereink

 

eztettem-logo-rectangle-200.png

v-n-b-kor.png

Köszönjük, hogy nem élsz vissza a tartalommal, és nem tünteted fel sajátodnak.

Utolsó kommentek

  • metálmánia: Ne cup-pogjatok már, mi magyarok vagyunk, magyar mértékegységek szerint főzünk, sütünk. Utálom a c... (2017.08.21. 17:06) Klasszikusok 1.: Boston Cream Cupcake
  • Szekeres Mária: Meg szeretném kérdezni, sós válasz kellene, hogy a legó kockát is ti készítettétek a le írt formak... (2016.11.07. 13:34) LEGO inspiráció
  • Beatrix Virányi: Sziasztok! A kérdésem az lenne,hogy a massza újra felhasználható e és hogy a 150g mire is elég? Pl... (2016.05.01. 23:07) Szilikonforma készítése házilag
  • Sándorné Lantos: Sziasztok! A makarom krém receptjét szeretném elkérni! Most fogok először sütni és a krémről sincs... (2015.11.09. 11:51) Macaron trükkök
  • Lukira: Sziasztok! Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy meddig lehet tárolni ezeket a sütiket, illetve hog... (2015.07.24. 15:02) Hogyan készül a sütinyalóka (cake pop)?
  • Utolsó 20

Házi vaníliakivonat

2011.09.13. 10:12 | cuppcake | Szólj hozzá!

Tudtátok, hogy a vanília egy orchideafaj? A termése az, amit mi fűszerként használunk sütéshez-főzéshez. A vanília virágai mindössze egy napig virágoznak, és csak a Melipona-méh, és egyetlen kolibrifaj képes beporozni azokat. Ezért sokáig sikertelen volt minden próbálkozás a vanília honosítására, a vaníliát kizárólag Mexikóban és a Karib-térségben sikerült termeszteni.

Miután rájöttek a titok nyitjára, elkezdték a mesterséges beporzást, ami működőképesnek bizonyult. A 19. század közepétől pedig már szintetikus úton is tudnak vaníliát (azaz vanillint - ez van a vaníliás cukorban) előállítani, ám ennek minősége közelébe se ér az igazi vaníliának.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A házi vaníliakivonat elkészítése nagyon egyszerű, de kissé költséges. Vegyünk 10 rúd Bourbon vaníliarudat, hosszában vágjuk fel, tegyük egy jól záródó üvegbe, és öntsük fel fél liter jó minőségű vodkával (én Finlandiát használtam). Hagyjuk állni minimum egy hónapot, hetente alaposan rázzuk össze. Fontos, hogy sötét helyen tároljuk!

Mélybarna színű, intenzív illatú kivonatot kapunk így, ami szinte minden édes süteményhez illik. Az amerikai cupcake-ek elengedhetetlen összetevője, de mi óvatosan használjuk, mert meggyőződésünk, hogy az amerikai sütik azért olyan egyenízűek (ld. Starbucks-os sütik - amik persze finomak, szó se róla), mert mindenbe kerül egy jókora adag só+vaníliakivonat, na meg persze a rengeteg cukor.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://cuppcake.blog.hu/api/trackback/id/tr503222625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: vanília fűszer cupcake