A BLOG

A cupcake egy habos-krémes, díszes minitorta, ideális gyerekzsúrra, esküvőre, rendezvényre, vagy csak úgy.
Cupcake, cake pop, macaron, színes kekszek, design desszertasztalok: itt az új sütitrend!
www.cuppcake.hu
www.facebook.com/CuppCakeBlog/
info@cuppcake.hu
Cukrászdánk, a Tortaműhely 2014. január 3-án megnyitott!
Címünk: 1016 Budapest, Krisztina krt. 75. Várunk szeretettel!

A CuppCake Tortaműhely weboldala

logoUJ.jpg

Partnereink

 

eztettem-logo-rectangle-200.png

v-n-b-kor.png

Köszönjük, hogy nem élsz vissza a tartalommal, és nem tünteted fel sajátodnak.

Utolsó kommentek

  • metálmánia: Ne cup-pogjatok már, mi magyarok vagyunk, magyar mértékegységek szerint főzünk, sütünk. Utálom a c... (2017.08.21. 17:06) Klasszikusok 1.: Boston Cream Cupcake
  • Szekeres Mária: Meg szeretném kérdezni, sós válasz kellene, hogy a legó kockát is ti készítettétek a le írt formak... (2016.11.07. 13:34) LEGO inspiráció
  • Beatrix Virányi: Sziasztok! A kérdésem az lenne,hogy a massza újra felhasználható e és hogy a 150g mire is elég? Pl... (2016.05.01. 23:07) Szilikonforma készítése házilag
  • Sándorné Lantos: Sziasztok! A makarom krém receptjét szeretném elkérni! Most fogok először sütni és a krémről sincs... (2015.11.09. 11:51) Macaron trükkök
  • Lukira: Sziasztok! Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy meddig lehet tárolni ezeket a sütiket, illetve hog... (2015.07.24. 15:02) Hogyan készül a sütinyalóka (cake pop)?
  • Utolsó 20

Édes zöldségek 3. - Cukkini cupcake

2011.11.23. 09:13 | cuppcake | Szólj hozzá!

Cukkinit ettem már grillezve, töltve, kirántva, pároltan, salátának és főételnek, de sütiként – legalábbis nálunk - eddig még nem került az asztalra. Régóta szemeztem már ezzel a recepttel, de valahogy eddig a megvalósítás elmaradt. Viszont most, hogy útjára indítottuk Édes Zöldségek sorozatunkat, itt volt ennek is az ideje.
És hogy mennyivel könnyebb dolga van a mai háziasszonyoknak, mint akár egy nemzedékkel ezelőtt..! Mostanában ugyanis nem csak annak nézek utána, hogy hogyan is lehet elkészíteni a kiválasztott ételt/sütit, hanem elolvasom a bejegyzéseket is azoktól, akik már próbálkoztak. Ennek alapján döntöttem úgy, hogy az általam választott recepten változtatni fogok. Méghozzá megfelezem az előírt cukor mennyiségét, ugyanis sokan túl édesnek találták ezt a cukkinis csodát.
cukkini.jpgA Mindmegette.hu növényhatározója az alábbiakat írja a cukkiniről:
„Botanikusok tanulmányai szerint a cukkini Közép-Amerikában őshonos, ahol valószínűleg több ezer évvel időszámításunk kezdete előtt is fogyasztották. Az indiánok az „askutasquash” névvel illették, az európaiak pedig az Újvilággal egyidejűleg fedezték fel. Rövid időn belül már nagyon sok változat került be a botanikusok könyveibe, s már jóval termesztése előtt megjelent az európai füvészkertekben is. Termesztése kezdetén hagyták, hogy a töktermés fogyasztás előtt teljesen kifejlődjön, hiszen így nagyobb volt a hozam, s könnyebben lehetett tárolni. Valószínűleg a XVIII. századi Olaszországban alakult ki az a gyakorlat, hogy a tököt már a teljes kifejlődés előtt leszedték, s így született meg a „tököcske”, azaz a cukkini.
Változatos vitamin- és különösen alacsony energiatartalmának (100 gramm cukkini mindössze 15 kcal-t, azaz 63 kJ energiát tartalmaz) köszönhetően a cukkini valóban „formába hoz”. A fiatal cukkini rendkívül könnyen emészthető, ekkor rostjai ugyanis rendkívül lágyak, aminek köszönhetően fogyasztása mindenkinek - még az érzékeny emésztőrendszerűeknek, így a kisgyerekeknek, és természetesen a fogyókúrázóknak is - ajánlott.”

(by Ju)



Recept (kb. 16 sütihez)
1 és 1/2 cup liszt,
1 cup barnacukor (én 1/2 cup cukrot használtam csak)
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál só
1/2 cup durvára aprított dió
1 cukkini lereszelve (1 és 1/2 cup)
1/3 cup napraforgóolaj
2 nagy tojás
1/2 teáskanál vanília kivonat, vagy fél vanília kikapart belseje
Egy nagyobb edényben keverjük össze a „száraz” hozzávalókat (liszt, barnacukor, sütőpor, fahéj, só, illetve a durvára vágott dió), majd egy másik edényben a cukkinit, olajat, tojásokat és a vaníliát. Öntsük össze a két edény tartalmát, és alaposan dolgozzuk össze. A kapszlikat itt is 3/4-ig kell tölteni, majd mehet is a 175 fokra előmelegített sütőbe. Szúrópróbáig sütjük. Díszítés előtt várjuk meg, míg teljesen kihűl.
Próbáltam díszítésben is követni az egészséges vonalat, így a sajtkrémbe csak egy kis mézet kevertem.
És igen, a gyerekek is boldogan megették!

A bejegyzés trackback címe:

https://cuppcake.blog.hu/api/trackback/id/tr993405216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: dió zöldséges fűszeres cukkini cup sajtkrém cupcake