A BLOG

A cupcake egy habos-krémes, díszes minitorta, ideális gyerekzsúrra, esküvőre, rendezvényre, vagy csak úgy.
Cupcake, cake pop, macaron, színes kekszek, design desszertasztalok: itt az új sütitrend!
www.cuppcake.hu
www.facebook.com/CuppCakeBlog/
info@cuppcake.hu
Cukrászdánk, a Tortaműhely 2014. január 3-án megnyitott!
Címünk: 1016 Budapest, Krisztina krt. 75. Várunk szeretettel!

A CuppCake Tortaműhely weboldala

logoUJ.jpg

Partnereink

 

eztettem-logo-rectangle-200.png

v-n-b-kor.png

Köszönjük, hogy nem élsz vissza a tartalommal, és nem tünteted fel sajátodnak.

Utolsó kommentek

  • metálmánia: Ne cup-pogjatok már, mi magyarok vagyunk, magyar mértékegységek szerint főzünk, sütünk. Utálom a c... (2017.08.21. 17:06) Klasszikusok 1.: Boston Cream Cupcake
  • Szekeres Mária: Meg szeretném kérdezni, sós válasz kellene, hogy a legó kockát is ti készítettétek a le írt formak... (2016.11.07. 13:34) LEGO inspiráció
  • Beatrix Virányi: Sziasztok! A kérdésem az lenne,hogy a massza újra felhasználható e és hogy a 150g mire is elég? Pl... (2016.05.01. 23:07) Szilikonforma készítése házilag
  • Sándorné Lantos: Sziasztok! A makarom krém receptjét szeretném elkérni! Most fogok először sütni és a krémről sincs... (2015.11.09. 11:51) Macaron trükkök
  • Lukira: Sziasztok! Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy meddig lehet tárolni ezeket a sütiket, illetve hog... (2015.07.24. 15:02) Hogyan készül a sütinyalóka (cake pop)?
  • Utolsó 20

Pastel de Belém

2012.06.18. 22:47 | cuppcake | Szólj hozzá!

Lisszabonban jártam, és óriási szerencse, egyben véletlen, hogy megtaláltuk ezt a bizonyos cukrászdát, ahol a város leghíresebb tejszínes kosárkáját sütik. Belém egy városrész, ahova több ok miatt is érdemes elvillamosozni, pl. ott van a csodálatos Szent Jeromos kolostor az emeletes kerengőjével, és a Vasco de Gama felfedezőútjának emléket állító 16. századi Torre de Belém is.

A villamosról leszállva (úgy emlékszem stílusosan a 'Belém' megállóban szálltunk le) rögtön megláthatjuk a Pastéis de Belém feliratot egy régivágású cukrászdán (csak kövessük a szemünkkel a hömpölygő tömeget), ez az Antigua Confeiteira de Belém. Hangulatos azulejo (hagyományosan festett kék csempe) díszíti a falait, és isteni illatok terjengenek, ha belépünk.

A cukrászdán belül a magamfajta érdeklődők egy üvegfalon keresztül nézhetik, ahogy az alkalmazottak készítik a sütiket. Persze mi a sütőformákból ki-, berakosgatást kísérhettük figyelemmel, a trükköket véletlenül se lehetett ellesni. Egyébként minden egyes sütit külön formában, és tűzforró sütőben sütnek.

Állítólag a kolostorbéli szerzetesek és apácák ruháinak keményítéséhez használtak rengeteg tojásfehérjét a 17-18. századtól kezdve, és a megmaradt sárgák felhasználására születtek helyi édességreceptek, köztük ez is.

A pastel de Belém, vagy pastel de nata receptje titkos és féltve őrzött, ezért csak próbálkozni lehet az utángyártással. Én a Chili és Vanília receptjét ajánlom, akinél alaposabb magyar gasztrobloggert nem ismerek. Annyit szeretnék hozzátenni, hogy én nem leveles tésztából fogom készíteni, ha elkészítem, hanem rétestésztából, mert szerintem az közelebb áll a pastel de nata textúrájához (és én jobban is szeretem). Ha megcsinálom, ígérem, beszámolok az eredményről! :) És ahogy egy facebook olvasónk mondja: ez a süti tényleg Belémvaló! ;)

P1030395.jpg

(by Li)

P1030399.jpgP1030380.jpgP1030379.jpgP1030392.jpgP1030404.jpgIMG_20120609_151906.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cuppcake.blog.hu/api/trackback/id/tr204596951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: utazás sütemény Lisszabon pastel de nata pastel de Belém