A marcipán vagy fondant mintázásához nagyon egyszerű eszköz a szilikonforma, amibe ha jól beletömködjük a gyurmaszerű anyagot, az felveszi a szilikon formáját, és csak ki kell belőle fordítani óvatosan. Bonbont is lehet vele készíteni, ha elég mély az üreg. Kész szilikonformát több üzletben is lehet kapni, de ezt a csodát eddig csak a Desszertmesterben láttuk. Ezzel az eszközzel elszabadulhat a fantáziánk. Nyuszit formáznánk a közelgő Húsvétra tekintettel? Vegyük elő a gyerekjátékok közül az apró műanyag nyulat, és nyomjuk bele a szilikonba. Barokkos mintát szeretnénk a cupcake tetejére? Vegyük elő a legszebb fülbevalónkat, és 3 órán belül kész a minta.
Azért van pár alapszabály, amit érdemes betartani. Nézzük a lépéseket.
A silli.creations terméke ez a kétkomponensű anyag, az egyik rész fehér, a másik zöld.
Érdekes tapintásra, olyan nyúlós, puha, de mégsem ragad a kézhez. Mindkét komponensből egyforma méretű golyót gyúrunk.
Ha kész, összegyúrjuk egy gombóccá a két golyót. Válasszuk előre ki, hogy mit szeretnénk mintázni. Gondoljunk arra, hogy marcipánt fogunk utána a formába nyomni, azaz nem lehet túl bonyolult a forma, ne legyenek benne lyukak, vájatok, amiből a marcipánnak esélye se lenne egészben kijönnie. Fektetett mintában gondolkodjunk, egész nyuszit nem fogunk tudni varázsolni, legfeljebb ha mindkét oldalát külön-külön belenyomjuk a szilikonba, és két félből illesztjük össze a nyulat. Mondjuk ilyen irányban még nem kísérleteztünk.
Mi egy fülbevalót, egy cukortartót és egy csipketerítőt mintáztunk. Mindent alaposan tisztítsunk meg felhasználás előtt.
Nyomjuk rá az összegyúrt szilikongombócot a kiválasztott formára, egyengessük el rajta jó alaposan, és hagyjuk 3 órán keresztül száradni.
3 óra eltelte után egyszerűen leválasztjuk a formáról a szilikondarabot, és kész is a mintánk, amit azonnal fel is használhatunk.
Utolsó kommentek