Egy szülinapra készült ez a cupcake, ahol a meghívottak között volt egy ételallergiás kisfiú. Így ő is falatozhatott a sütiből, amennyi csak beléfért.
Mi is az a vegán? A wiki szerint: "A vegánok nem esznek állati eredetű termékeket és lehetőségeik szerint az élet más területein sem használnak, ugyanis azt vallják, ezeket állatok kihasználásával szerezzük, fájdalmat, szenvedést, halált okozunk nekik, és ebben ők nem kívánnak részt venni. Ezért se hús, se tej, se tojás, se méhészeti termékek nem szerepelnek étrendjükben."
Szóval sem tejtermék, sem tojás nem kerülhetett a cupcake-be... Nehezen tudtam elképzelni, hogy milyen lesz a végeredmény. Végül annyira finom lett, hogy a többi gyerek észre sem vette, hogy ez a süti kicsit máshogy, más alapanyagokból készült, mint a többi. Azóta közkívánatra még egyszer megsütöttem. A tészta másnap reggel ugyanolyan puha volt.
A recept nagyon könnyű. Nem csak vegánok figyelmébe!
Kb. 5-10 perc alatt összeállítható a tészta, nem kell hozzá habverő, elég mindent szépen összekeverni. Ugyanúgy 3/4-ig kell tölteni a papírkosárkákat, a tészta szépen megkel. Kicsit gyorsabban megsül, ezért jobban kell figyelni a sütőt.
Ebből a mennyiségből 12 db normál méretű süti lett.
A krém elég masszív, nem folyós. Ha nem lehet szépen kenni, egy kis vizet kell hozzáadni, de ne legyen túl folyós. Én a gyerekek miatt kihagytam a krémből a kávét, és marcipán virágokkal díszítettem a sütit.
Recept:
115 g liszt
1/2 teáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál holland kakaópor
115 g kristálycukor
3 ek. napraforgóolaj
1 teáskanál instant kávé 2 tk. forróvízben feloldva (én koffeinmentes kávéval csináltam)
Pár csepp ecet
125 ml víz
Krém:
2 ek. napraforgóolaj
1,5 evőkanál holland kakaópor
1 teáskanál instant kávé 2 tk. forróvízben feloldva (a recept szerint, de én nem tettem bele)
115 g porcukor
(by Ju)
Utolsó kommentek