Újabb esküvőre készülünk! Egyelőre úgy néz ki, hogy Eszterházy torta ízű cupcake a kívánság, ezért indul a próbasütés. Körbenéztem a neten, és a recept szinte mindenhol innen származott. A hozzávalók alapján is autentikusnak saccoltuk a sütit, de csak a sütés hozhatott teljes bizonyosságot. És tényleg: egy nagyon finom Eszterházy cupcake született, az eredeti ízvilággal (enyhén konyakos, nagyon diós, igazán retro). A krémen kicsit módosítottunk, mert túl soknak tűnt bele a vaj. Ezért picit lágyabb, pudingosabb lett a szokásos tömény vajkrémnél, ami egy tortánál lehet, hogy problémás, hiszen ki tud folyni oldalt, de cupcake-be pont megfelel, mert ezt a sütit felülről töltjük.
A receptért katt a továbbra.
Hozzávalók kb 30 db cupcake-hez:
10 tojásfehérje
30 dkg porcukor
33 dkg darált dió
2 dkg liszt
1 csipet só
A tojásfehérjéket robotgéppel felverem, majd lassan beleszórom a porcukrot és a sót. Amikor már nagyon kemény a massza, leállítom a robotgépet, és beleforgatom a diót és a lisztet. 200 fokos sütőben sütöm kb 15 percig, ha már barnul a teteje, kész van.
Figyelem: a papírformákat teljesen meg kell tölteni! Ugyanis ez a tészta nem nő meg semennyire (akár egy habcsók), tehát ha elég magas süteményt szeretnénk, akkor egész a forma tetejéig simítsuk a tésztát, és lapítsuk egyenletesre.
A krémhez:
3 tojás sárgája
negyed csésze cukor
negyed csésze étkezési keményítő
csipet só
1,5 csésze tej
10 dkg vaj
kevés porcukor
darált dió ízlés szerint
egy löttyintés konyak
A tojás sárgákat felverem enyhén habosra. A cukrot, keményítőt és sót csomómentesre keverem egy kis tejjel, majd az összes tejet hozzáöntöm, és forralom. Akkor van kész, ha már sűrűsödik, és bugyog a teteje. Ekkor a harmadát hozzáöntöm a tojássárgákhoz, keverem (temperálok), majd ezt a tojásos tejet visszaöntöm a lábosba, és újra felteszem forrni. Pár perc és kész van. Fóliát borítok a lábos tetejére, és lenyomkodom a krém felszínére, így nem lesz bőrös.
A vajat kihabosítom a porcukorral, és a kissé kihűlt krémmel és a dióval összekeverem. Hűtöm.
A kihűlt cupcake-eket megtöltöm a krémmel (kúp alakú mélyedést vágok a közepébe szokás szerint, a kúp hegyét lecsippentem, töltök, és a sapkát visszateszem a helyére). Kevés baracklekvárral megkenem a tetejét. Fondantot melegítek(itt vettük), 40 fokosra, és óvatosan bevonom vele a sütiket. Kevés étcsokit olvasztok pár csepp étolajjal, és egy kilyukasztott zacskó segítségével spirált rajzolok a fondantra, majd egy fogpiszkálóval megrajzolom a jellegzetes Eszterházy mintát.
(by Li)
Utolsó kommentek