Lassan vége az áfonyaszezonnak, talán még lehet találni pár dobozkával a piacon. Az áfonya és a citrom jó párosítás, hűsít ebben a még mindig nagyon meleg kora őszben. A recept Martha Stewart-tól van, és megint, és újra, és mindig meg kell állapítanom, hogy továbbra is a családi vajas piskótareceptünk az igazi. Talán a felvert tojásfehérje teszi, ami a végén lazítja a tésztát, vagy csak a tökéletes arányok, nem tudom. Mindenesetre ez itt egy tömény, de azért kellemesen citromos tészta, amit a cukor nélkül felfőzött áfonyatöltelék tesz különlegessé. A tetején citromhéjjal felvert tejszínhab van, szintén cukor nélkül. Az összhatás nagyon finom lett.
(by Li)
Hozzávalók a tésztához:
3 csésze liszt
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
200 g vaj
2 csésze cukor
4 nagy tojás
3 citrom lereszelt héja és 2 evőkanál citromlé
1 teáskanál vaníliakivonat
1 csésze író vagy kefír
Szitáljuk össze a lisztet, a sütőport és a sót egy tálban. Habverővel habosítsuk a vajat és a cukrot, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat. Keverjük a masszába a citromhéjat és levet, a végén pedig a lisztes keveréket és a kefírt felváltva adagolva. Kb. 25 perc alatt készre sütjük a muffin papírkapszlikban.
Főzzünk meg 1 kis doboznyi áfonyát (előtte tegyünk félre pár szemet a díszítéshez) 2 evőkanál vízzel és kevés citromlével. Hagyjuk kihűlni.
Összeállítjuk a cupcake-et: kúp alakban mélyedést vágunk a süti közepébe, a hegyét levágjuk. A mélyedést megtöltjük áfonyával, a kis sapkát visszatesszük a helyére. Felvert, citromhéjjal ízesített tejszínhabbal és egy szem áfonyával díszítjük.
Utolsó kommentek