Almás pite pop, azaz egy falat almás pite pálcikán. Az ötlet innen származik. A tésztát érdemes minél vékonyabbra nyújtani, mert ebbe a sütibe nem fér nagy mennyiségű töltelék. Mi saslikpálcával készítettük, de nyalókapálcikával, hurkapálcikával is működhet. A recept Michel Roux: Tésztavarázs c. zseniális könyvből származik. Flantészta az alap, könnyű, ropogós, leveles jellegű tészta. Sima fahéjas alma került bele, de lehet dúsítani dióval is, illetve készülhet másfajta gyümölccsel, vagy akár sósan: darált hússal, sonkával-sajttal, gombával, zöldséggel, stb. stb. (megannyi új dimenzió..)
Pálcikás jellege miatt gyanítható, hogy a gyerekek szeretni fogják. Ha ajándékba szeretnénk adni, várjuk meg míg kihűl, és utána csomagoljuk celofánba vagy zsírpapírtasakba, amit szalaggal vagy matricával lezárunk.
Hozzávalók:
250 g liszt
125 g puha vaj, kis kockákra feldarabolva
1 tojás
1 ek. kristálycukor
fél tk. só
40 ml hideg víz
A lisztet a munkafelületre halmozzuk, és mélyedést nyomunk a közepébe. A vajat, sót, cukrot és tojást a mélyedésbe tesszük. Ujjbegyeink között összemorzsoljuk a hozzávalókat, amíg morzsás állagot kapunk, majd hozzáadjuk a vizet, és összedolgozzuk. Fóliába csomagoljuk, és felhasználásig hűtőben tartjuk.
A töltelékhez almát reszeltem, kevés cukorral és fahéjjal ízesítettem. A képeken látszik a folyamat: egész tojással kentem meg a széleket, majd a pálcával nyomkodtam le. Sütés előtt barna cukorral megszórtam. 180 fokon kb. 20 perc alatt sültek meg.
(by Li)
Utolsó kommentek