Úgy indult, hogy sütöttünk egy isteni mandulás piskótát cupcake formában, hogy legyen belőle egy goldenblogos díszes míves süti, hátha kedvet kaptok ránk szavazni... De hát az élet közbeszólt, mert 3 óvodás korú gyermek őrjöngött körülöttünk egész délelőtt, és a díszítés nem akarózott összejönni. Mellesleg a süti vészesen fogyogatott (hála korábbiakban említett őrjöngő siserehadnak), miután megtöltöttük a Kaldeneker Lekvárház marcipános egresdzsemével - sütibe egész egyszerűen isteni!!! Gyümölcstartalma 80%, ezért kissé fanyar, a gyümölcs valódi ízét lehet benne érezni. Egy édes piskótához nagyon jól passzol emiatt. Minden díszítés nélkül eszegettük, majd az utolsó 3-nál gondoltunk egyet, összemorzsoltuk a tésztát a töltelékkel együtt, kevés vajjal gyúrható állagúvá pödörtük, majd gombócozás, csokizás, mandulaszórás: és kész is lett az alábbi cake pop.
Érdemes kísérletezni többfajta piskótával, töltelékkel, hogy egy ideális, nem túl édes ízű sütigolyót kapjunk. Több blogon olvastuk, hogy ehetetlenül édesre sikerültek a receptek. Mi azt javasoljuk, hogy ne az amerikai receptekkel próbálkozzatok, hanem a jól bevált házi piskótákkal, ha lehet kevesebb cukorral, a lisztet helyettesítsük részben ilyen-olyan magvakkal (mandula, dió, mák), és a krém vagy lekvár is lehetőleg házi, nem túl édes legyen. Mert a bevonat valóban édes, de a belső ettől lehet egy isteni, kicsit franciás jellegű sütemény. Nem kell tőle félni, nem lesz a szó rossz értelmében vett "amerikai", ha megreformáljuk, beletesszük a saját ízlésünket.
Recept a kép alatt!
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg puha vaj, 15 dkg porcukor, 4 tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg darált mandula, csipet só, 1 dl tej, fél csomag sütőpor. A vajat és a porcukrot habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a 4 tojás sárgáját.Ezután egy másik tálba összeöntjük a lisztet, mandulát, sütőport, és egy csipet sót, majd ezt a vajas, tojásos masszába szitáljuk úgy, hogy közben fokozatosan a tejet is belekeverjük. A tésztát normál méretű kapszlikban 180 fokon tűpróbáig sütjük.
A teljesen kihűlt piskótát össze morzsoljuk, és összegyúrjuk 3-4 evőkanál egresdzsemmel, és 10 dkg vajjal. Fontos, hogy jó állagú tésztát kapjunk: ne morzsolódjon már, álljon össze egy kókuszgolyószerű masszává, de ne is legyen túl puha. Golyókat formázunk, hűtjük, és az itt leírt eljárás szerint becsokizzuk a golyókat (Wilton fehér candy melts a bevonat), majd megszórjuk mandulával.
(by Li&Ju)
Utolsó kommentek