Az ekler fánk és a képviselőfánk alapja az égetett tészta. Ez egy csodálatos találmány: isteni íze van, pufin megsül, üreges a belseje, ami miatt remekül tölthető. Teteje kicsit formátlanodik sütés közben, de így is szépen lehet dekorálni cukormázzal, cukorgyöngyökkel, gyümölccsel, vagy amivel csak szeretnénk. (Emlékeztek ugye, hogy az idei sütitrendek között szerepel az ekler fánk?)
A képviselőfánk duci, kerek, az ekler fánk pedig hosszúkás, kecses. Együtt különösen jól mutatnak, kiegészítik egymást. Ők együtt a sütemények Stan és Pan-ja, Bud Spencer és Terence Hill-je, Frédi és Bénije.
Két verziót is sütöttem az elmúlt hónapokban: ibolyásat és vaníliásat. Az ibolyásat tört kandírozott ibolyával díszítettem, a vaníliásat pedig céklaporral színezett citrommázzal és fekete marcipánvirágokkal. Jöjjenek a képek és a recept - Michel Roux alapreceptjének felhasználásával (amiben szerintem túl sok a só, ezért én csökkentettem egy csipetnyire.)
Az égetett tészta így készül (Michel Roux: Tésztavarázs):
125 ml tej
125 ml víz
100 g vaj felkockázva
1 csipet só
1 teáskanál cukor
150 g liszt
4 tojás
A tejet, a vizet, a vajat, a sót és cukrot kis lángon forrásig melegítjük lábasban. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük fakanállal. Visszatesszük közepes lángra a lábast, és folyamatosan keverjük, amíg egy tésztagombóccá összeáll a tészta, és "odasül" a lábas aljára, fehér bevonatot képezve rajta (kb. 1-2 perc) - innen a neve: égetett tészta. Ekkor levesszük a tűzről, tálba öntjük a tésztát. Elővesszük a robotgépet és a dagasztófejet (az a bizonyos spirál alakú fém), és a 4 tojást egyenként beledolgozzuk, amíg a tészta sima és fényes lesz. Habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire nyomjuk - hosszú kb 10 cm-es hurkákat, ha eklert akarunk, pöttyöket, ha képviselőfánkot akarunk.
Így néz ki az ekler nyers formájában a tepsiben (nem gyönyörű?):
Előmelegített sütőben 15 percig 180 fokon sütöm, majd leveszem a hőmérsékletet 170 fokra, és még 5 percig sütöm, míg aranybarna lesz.
Megtöltöm cukrászkrémmel, vagy tejszínhabbal, vagy vaníliafagyival. Turbózhatom málnával, eperrel. Éles késsel lyukat szúrok a süti egyik végébe, és abba szúrom a habzsák csövét - így töltöm meg. Ketté is vághatom, ha gyümölcsöt is tennék bele. Tetejét porcukorral vagy cukormázzal díszítem (porcukrot tojásfehérjével, vízzel vagy citromlével sűrű tejföl állagúra keverek, színezem céklaporral, rákenem a sütimre). Fekete marcipánvirággal még mutatósabb. A popok pedig ráadás.
Utolsó kommentek