A BLOG

A cupcake egy habos-krémes, díszes minitorta, ideális gyerekzsúrra, esküvőre, rendezvényre, vagy csak úgy.
Cupcake, cake pop, macaron, színes kekszek, design desszertasztalok: itt az új sütitrend!
www.cuppcake.hu
www.facebook.com/CuppCakeBlog/
info@cuppcake.hu
Cukrászdánk, a Tortaműhely 2014. január 3-án megnyitott!
Címünk: 1016 Budapest, Krisztina krt. 75. Várunk szeretettel!

A CuppCake Tortaműhely weboldala

logoUJ.jpg

Partnereink

 

eztettem-logo-rectangle-200.png

v-n-b-kor.png

Köszönjük, hogy nem élsz vissza a tartalommal, és nem tünteted fel sajátodnak.

Utolsó kommentek

  • metálmánia: Ne cup-pogjatok már, mi magyarok vagyunk, magyar mértékegységek szerint főzünk, sütünk. Utálom a c... (2017.08.21. 17:06) Klasszikusok 1.: Boston Cream Cupcake
  • Szekeres Mária: Meg szeretném kérdezni, sós válasz kellene, hogy a legó kockát is ti készítettétek a le írt formak... (2016.11.07. 13:34) LEGO inspiráció
  • Beatrix Virányi: Sziasztok! A kérdésem az lenne,hogy a massza újra felhasználható e és hogy a 150g mire is elég? Pl... (2016.05.01. 23:07) Szilikonforma készítése házilag
  • Sándorné Lantos: Sziasztok! A makarom krém receptjét szeretném elkérni! Most fogok először sütni és a krémről sincs... (2015.11.09. 11:51) Macaron trükkök
  • Lukira: Sziasztok! Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy meddig lehet tárolni ezeket a sütiket, illetve hog... (2015.07.24. 15:02) Hogyan készül a sütinyalóka (cake pop)?
  • Utolsó 20

Ekler fánk, képviselőfánk

2013.06.05. 15:37 | cuppcake | Szólj hozzá!

Az ekler fánk és a képviselőfánk alapja az égetett tészta. Ez egy csodálatos találmány: isteni íze van, pufin megsül, üreges a belseje, ami miatt remekül tölthető. Teteje kicsit formátlanodik sütés közben, de így is szépen lehet dekorálni cukormázzal, cukorgyöngyökkel, gyümölccsel, vagy amivel csak szeretnénk. (Emlékeztek ugye, hogy az idei sütitrendek között szerepel az ekler fánk?)

A képviselőfánk duci, kerek, az ekler fánk pedig hosszúkás, kecses. Együtt különösen jól mutatnak, kiegészítik egymást. Ők együtt a sütemények Stan és Pan-ja, Bud Spencer és Terence Hill-je, Frédi és Bénije.

Két verziót is sütöttem az elmúlt hónapokban: ibolyásat és vaníliásat. Az ibolyásat tört kandírozott ibolyával díszítettem, a vaníliásat pedig céklaporral színezett citrommázzal és fekete marcipánvirágokkal. Jöjjenek a képek és a recept - Michel Roux alapreceptjének felhasználásával (amiben szerintem túl sok a só, ezért én csökkentettem egy csipetnyire.)

IMG_4862.JPG

Az égetett tészta így készül (Michel Roux: Tésztavarázs):

125 ml tej

125 ml víz

100 g vaj felkockázva

1 csipet só

1 teáskanál cukor

150 g liszt

4 tojás

A tejet, a vizet, a vajat, a sót és cukrot kis lángon forrásig melegítjük lábasban. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük fakanállal. Visszatesszük közepes lángra a lábast, és folyamatosan keverjük, amíg egy tésztagombóccá összeáll a tészta, és "odasül" a lábas aljára, fehér bevonatot képezve rajta (kb. 1-2 perc) - innen a neve: égetett tészta. Ekkor levesszük a tűzről, tálba öntjük a tésztát. Elővesszük a robotgépet és a dagasztófejet (az a bizonyos spirál alakú fém), és a 4 tojást egyenként beledolgozzuk, amíg a tészta sima és fényes lesz. Habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire nyomjuk - hosszú kb 10 cm-es hurkákat, ha eklert akarunk, pöttyöket, ha képviselőfánkot akarunk.

Így néz ki az ekler nyers formájában a tepsiben (nem gyönyörű?):

IMG_4149.jpgIMG_4150.jpgElőmelegített sütőben 15 percig 180 fokon sütöm, majd leveszem a hőmérsékletet 170 fokra, és még 5 percig sütöm, míg aranybarna lesz.

Megtöltöm cukrászkrémmel, vagy tejszínhabbal, vagy vaníliafagyival. Turbózhatom málnával, eperrel. Éles késsel lyukat szúrok a süti egyik végébe, és abba szúrom a habzsák csövét - így töltöm meg. Ketté is vághatom, ha gyümölcsöt is tennék bele. Tetejét porcukorral vagy cukormázzal díszítem (porcukrot tojásfehérjével, vízzel vagy citromlével sűrű tejföl állagúra keverek, színezem céklaporral, rákenem a sütimre). Fekete marcipánvirággal még mutatósabb. A popok pedig ráadás.

IMG_4175.jpgIMG_4181.jpgIMG_4884.jpgIMG_4893.jpgIMG_4898.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://cuppcake.blog.hu/api/trackback/id/tr505345598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása