A krémrózsás cupcake elkészítését fotók alapján tudom nektek illusztrálni. Ezt a díszítést használtam a legutóbbi esküvői desszertasztalon.
Nagyon dekoratív lesz a végeredmény, ha a megfelelő konzisztenciájú krémet használjuk hozzá. Legideálisabb a vajkrém lenne (ami lehet a habcsókos vajkrém is, lásd itt az elkészítését), azonban sokkal finomabb, ha vajat (nem margarint, ugye mondanom sem kell?) porcukorral kikeverve, azonos arányú sajtkrémmel keverünk ki. A mascarpone alapú krém - ami a legfinomabb - alapvetően nem alkalmas erre a fajta díszítésre, esetleg ha olvasztott fehér csokival keverjük, elérheti a kívánt szilárdságot.
A süteménynek sima tetejűnek kell lennie, hogy szép legyen a végeredmény. Én itt egy egyszerű, de annál finomabb Rachel Allen répatorta alapot használtam. A habzsák csöve az ún. sziromcső, amit virágszirmok kialakításához szoktunk használni. A lényege, hogy a cső egyik vége el van vékonyítva, mégpedig ez a vége lesz FELÜL.
A habzsákot jobb kézben tartva, a sütit bal kézben tartva elindítjuk a krémet (ferdén tartjuk a zsákot, a cső nyílása pedig merőleges a sütire). Első lépésként egy kis kunkort készítünk, ami a rózsa belseje lesz. Folyamatosan forgatjuk a sütit, miközben lassan nyomjuk ki a krémet a zsákból. Körülbelül így fog kinézni:
Ezután körbe körbe rajzoljuk a belsejét az újabb és újabb szirmokkal. Mindig alul van a szélesedő vége a csőnek, és felül a vékonyodó vége. Ezáltal alul kis "talapzatot" kap a krém, amin meg tud állni, felül meg szép vékony sziromra emlékeztető formát kapunk. A szirmok mindig kicsit fedésben vannak, azaz az új szirom kb. az előző szirom utolsó egyharmadánál kezdődik. Valahogy így:
Így folytatjuk a sütik széléig, szép körben, és ügyeljünk arra is, hogy a sütemény tetején a virág szép szabályosan, kerek formában terüljön el. A végeredmény kárpótolni fog a sok munkáért.
Utolsó kommentek