A cake pop, avagy sütinyalóka, mint tudjátok, a tengerentúlról érkezett hozzánk, ennek megfelelően sokakban ott a félelem, hogy ízre nagyon "amerikai", túl édes, mű, stb. Megjegyzem, mi nem ennek szellemében készítjük, saját bevált recepteket használunk, igyekszünk eltalálni az európai ízlésünknek megfelelő édességfokot, és keressük az érdekes ízpárosításokat. De - igyekezet ide vagy oda - a popnak egyértelműen pálcikás jellege adja azt az extrát, amitől mindenki odavan, gyerekek, felnőttek egyaránt.
Na most a Túró Rudi az a miénk, túró+csoki, mindenkiben nosztalgikus érzéseket kelt, a retro pöttyös csomagolását már messziről kiszúrjuk, az anyukák szívesen megveszik a gyerekeiknek. Pálcikán pedig csak nyerő lehet! Gondoljunk egy gyerekzsúrra az alábbi pöttyös szalagos Túró Rudi gömbökkel, szerintünk szem nem maradna szárazon. De vissza lehet adni az ízét? Hát próbáljuk meg.
A neten található receptek egy része csak túrót és tejfölt vagy vajat használ a belsőhöz, azonban a pálcikás műfajnál vigyázni kell, mert a masszának rendesen össze kell állnia. A receptek másik része zselatint is használ. De flat-cat blogján azóta olyan szimpatikus - verziót is találtam, ahol a túrót szimplán jól le kell csöpögtetni, és súlyozni kell, hogy összeálljon. Nagyon jó ötlet, de az a gyanúm, hogy a gombócozáskor szétesne a túró. Úgyhogy maradtam a zselatinos változatnál, és nagyjából ezt a receptet követtem (zselatinnal kiegészítve).
A recept így szól:
250 g túró
50 g vaj
60-80 g porcukor (kóstolgassuk, és ízlés szerint tegyünk bele plusz vagy mínusz)
2 kiskanál étkezési zselatin 3-4 evőkanál vízben feloldva (zacskó szerint kövessük az utasítást)
fél citrom héja nagyon finomra reszelve vagy pár csepp citromolaj
fél rúd vanília kikaparva
200-300 g jó minőségű étcsoki (inkább legyen kéznél több) - nem Candy Melts! Étcsoki.
A vajat kikeverjük a porcukorral, hozzákeverjük a túrót, villával jól áttörjük az egészet, hogy minél egyneműbb legyen. Hozzáadjuk a vaníliát, citromhéjat vagy citromolajat, és a feloldott zselatint. Jól elkeverjük, és hűtőbe tesszük kb. fél órára. Ha kihűlt, és jól formázható, gombócokat formálunk enyhén vizes tenyérrel, majd visszatesszük - figyelem - a mélyhűtőbe! (Nagyon le kell hűlnie, hogy minden simán menjen.)
Mindeközben felolvasztjuk az étcsokink 2/3-át, majd belekevergetjük a csoki maradék 1/3-át (temperáljuk puffinosan).
A lehűlt gombócokat elővesszük a mélyhűtőből. Saslikpálca nem szúrós oldalát kb. 1 cm mélyen a csokiba mártjuk, és felszurkáljuk a gombócokat (maximum a gombócok feléig szúrjuk a pálcikát). Visszatesszük a sima hűtőbe a felpálcikázott bogyókat.
Kb. 5 perc múlva újra elővesszük a bogyókat, és evőkanál segítségével körbecsokizzuk a bogyókat minden oldalról (technika leírását ld. itt).
Mehetnek vissza a hűtőbe tálalásig, ne felejtsünk el piros pöttyös szalagot szerezni a rend kedvéért!!
(by Li)
Utolsó kommentek