Sorozatot indítok az amerikai klasszikus cupcake-ekről, lássuk, miért is olyan népszerű ez a sütemény a tengeren túl. Első választásom a Boston Cream Cupcake-re esett. A Boston Cream Pie nevű süteményt az 1850-es években alkotta meg a helyi Parker House Hotel francia (!) séfje, M. Sanzian. Ez a hotel volt a város első hideg-meleg folyóvizes, liftes szállodája.
A sütemény a mai napig tartja hírnevét, Massachusetts állam hivatalos sütijének is megválasztották. Alapja egy piskóta, főzött vaníliakrémmel (custard) és csokoládémázzal (ganache).
Martha Stewart Cupcakes c. könyvéből vettem a következő receptet, a piskótát kivéve, ami egyik kedvenc cupcake blogomon elvesztette a versenyt Amy Sedaris receptjével szemben.
Hozzávalók a tésztához:
150 g vaj
1 és 3/4 cup cukor
2 tojás
2 és 1/2 cup liszt
1 és 1/4 cup tej
2 teáskanál vanília kivonat
2 és 1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
A vajat elektromos mixerben habosra keverem a cukorral, beleütöm egyenként a tojásokat. Keverem tovább, mehet bele a vanília, a só, a sütőpor. Kimérem a tejet és a lisztet, és felváltva adagolom a masszához, folyamatos keverés mellett.
A kész piskótatésztát a kivajazott, kilisztezett muffinformákba adagolom, (most az Ikeás sütőformát használtam, hogy hosszúkásabb alakú muffinokat kapjak) maximum feléig töltöm a mélyedéseket.
180 fokon sütöm kb. 20 percig a sütiket.
Hozzávalók a krémhez:
4 tojássárgája
1/2 cup cukor
1/4 cup kukoricakeményítő (vagy sima liszt)
csipet só
2 cup tej
1 és 1/4 teáskanál vanília kivonat
A sárgákat kézi habverővel jól kikeverem egy hőálló tálban, félreteszem. Lábasban összekeverem a cukrot, sót, keményítőt a tejjel. Felteszem közepes lángon főni, állandóan keverem közben. Amikor elkezd bugyogni és enyhén sűrűsödni, a harmadát a tojáshoz öntöm (temperálok, nehogy összeugorjanak a sárgák a hirtelen hőtől), majd visszaöntöm a tojásos tejet a lábasba, és sűrűre, puding állagúra főzöm a krémet. Ha kész, belekeverem a vaníliát. Fóliát terítek a krém tetejére (érjen hozzá a krémhez! Így nem lesz bőrös), és kihűtöm. Kétféleképpen töltöttem a sütit: vagy levágtam a kalapját, és mélyedést vájtam belé (ld. 2. kép), vagy pedig keresztbe szeltem, és megtöltöttem, mint egy tortát (1. kép).
Hozzávalók a csokoládémázhoz:
200 g jó minőségű étcsokoládé
2 dl tejszín
A tejszínt felforralom, majd leveszem a tűzről, és hozzáadom a csokit. Kevergetem, amíg teljesen fel nem olvad. Azonnal felhasználom.
(Tapasztalat: Kevesebb kevesebb cukor!!! Vanília kivonat helyett bourbon vaníliát használjunk.)
(by Li)
Utolsó kommentek