Úgy látszik, mostanában a keleti ízek inspirálnak.. Választásom ezúttal a datolyára esett, amit dióval, kardamommal és egy kis fahéjjal bolondítottam meg. A datolyát - mivel friss datolyához elég nehezen jutnék hozzá - forró vízben áztattam kb. 10 percig. Ez a víz később a tészta része lesz, le ne öntsük róla!
recept a tésztához:
1,5 cup liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál őrölt kardamom
1 csomag (200 g) érett datolya mag nélkül, durván felvagdosva
1,5 cup forrásban lévő víz
100 g puha vaj
1 cup barna cukor
1 nagy tojás, enyhén felverve
1 teáskanál vaníliakivonat
1 és 1/3 cup pirított és durvára aprított dió
díszítés:
1 cup tejszín
őrölt fahéj
Egy tálban összekevertem a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót és kardamomot.
Egy másik nagy tálba került a datolya nyakon öntve a forró vízzel. Hagytam állni 5-10 percig. Közben a vajat is beletettem, amíg el nem olvadt teljesen. Ekkor belekevertem a barna cukrot, az enyhén felvert tojást, valamint a vaníliakivonatot.
A két tál tartalmát összeöntöttem, majd a durvára aprított, pirított diót is hozzáadtam.
Gyorsabban, kb. 15 perc alatt sült meg a mini cupcake formákban (180 fokon).
(24 mini és 12 normál méretű)
Amikor kihűlt, felvert tejszínt tettem a tetejére (egy teáskanállal), és megszórtam őrölt fahéjjal.
(by Ju)
Utolsó kommentek