Tudtátok, hogy a vanília egy orchideafaj? A termése az, amit mi fűszerként használunk sütéshez-főzéshez. A vanília virágai mindössze egy napig virágoznak, és csak a Melipona-méh, és egyetlen kolibrifaj képes beporozni azokat. Ezért sokáig sikertelen volt minden próbálkozás a vanília honosítására, a vaníliát kizárólag Mexikóban és a Karib-térségben sikerült termeszteni.
Miután rájöttek a titok nyitjára, elkezdték a mesterséges beporzást, ami működőképesnek bizonyult. A 19. század közepétől pedig már szintetikus úton is tudnak vaníliát (azaz vanillint - ez van a vaníliás cukorban) előállítani, ám ennek minősége közelébe se ér az igazi vaníliának.
A házi vaníliakivonat elkészítése nagyon egyszerű, de kissé költséges. Vegyünk 10 rúd Bourbon vaníliarudat, hosszában vágjuk fel, tegyük egy jól záródó üvegbe, és öntsük fel fél liter jó minőségű vodkával (én Finlandiát használtam). Hagyjuk állni minimum egy hónapot, hetente alaposan rázzuk össze. Fontos, hogy sötét helyen tároljuk!
Mélybarna színű, intenzív illatú kivonatot kapunk így, ami szinte minden édes süteményhez illik. Az amerikai cupcake-ek elengedhetetlen összetevője, de mi óvatosan használjuk, mert meggyőződésünk, hogy az amerikai sütik azért olyan egyenízűek (ld. Starbucks-os sütik - amik persze finomak, szó se róla), mert mindenbe kerül egy jókora adag só+vaníliakivonat, na meg persze a rengeteg cukor.
Utolsó kommentek