Grapefruit és narancs: a téli gyümölcsök közül a kedvenceim. Sütiben meg különösen. Ez a torta meg van spékelve húzott karamellszálakkal, amikkel nagyon különleges hatást érhetünk el. Aki túl nehéznek találja a tejszínes tölteléket, készítheti túrókrémmel is. Annyiból macerás elkészíteni, hogy külön készül a vajas tészta, külön a töltelék, és még a sütőbe is háromszor kell betolni, egyszer a ropogós alapot kell kisütni, egyszer a tölteléket, egyszer pedig az egészet karamellizáljuk a gyümölcsökkel.. És akkor még hátravan a karamellszál húzogatás is. De a végeredmény megéri, és sok dicséretet is bezsebelhetünk vele.
Vajas tészta:
15 dkg liszt
2 dkg cukor
12 dkg vaj
1 evőkanál víz
A lisztet és a cukrot egy tálba tesszük, belemorzsoljuk a hideg vajat. Hozzáadjuk a vizet, és villámgyors mozdulatokkal összeállítjuk, ha egyben van, leállunk, fóliába csomagoljuk, és fél órát a hűtőbe tesszük. Közben elkészülhet a töltelék:
3 tojás
3 dl tejszín
1 dl tej
cukor ízlés szerint (ki is lehet hagyni!)
frissen őrölt szerecsendió
1 narancs reszelt héja és leve
Kézi habverővel mindezt alaposan elkeverjük egy tálban, félretesszük.
1 grapefruitot és 2 narancsot meghámozunk és kifilézünk: éles késsel levágjuk a héját úgy, hogy a fehér rész se maradjon rajta. Utána cikkeként bevagdossuk a hártyák mentén, hogy csak a hús maradjon. Tulajdonképpen gerezdeket kapunk, csak hártya nélkül.
Kinyújtjuk a vajas tésztát, vagy egyszerűen csak egy tortaformába nyomkodjuk egyenletesen (nem kell előtte kivajazni). A pereme legyen szép egyenes. Betoljuk a 180 fokos sütőbe, és addig sütjük, amíg egyhén elkezd barnulni. Ekkor kivesszük a sütőből, beleöntjük a tölteléket, és visszatoljuk a sütőbe. Addig sütjük, amíg a töltelék megszilárdul, szép piros színt kap, enyhén megemelkedik, kicsit remegős még, de nem lötyög a tortaformában. Ekkor ismét kivesszük, elrendezzük a tetején a gyümölcsöket, megszórjuk barna cukorral. A sütőt grillre állítjuk, és meggrillezzük az egész tortát.
Elkészítjük a karamellszálakat: cukrot olvasztunk közepes hőfokon, amíg szép aranybarna nem lesz. Akkor hozzáadunk vajat (én érzésre csináltam, nem tudok pontos arányokat). Ekkor nagyon gyorsan kell dolgozni, kavargatjuk, kavargatjuk, és amikor elkezd sűrűn folyni a fakanálról, akkor villával szálakat húzunk a fakanálról egy sütőpapírra. Az elején még folyik a karamell, ilyenkor lehet még a villával lengetve vékony sugárba folyatni a sütőpapírra, aztán már csak húzogatni lehet a szálakat, akár kézzel, nagyon óvatosan, csak ott fogjuk meg a karamellszálat, ahol már vékony, mert ott nem forró.
Ha teljesen kihűlt a torta, rátesszük a karamellszálakat, és tálalunk.
(by Li)
Utolsó kommentek