Elhatároztuk, hogy nem csak új recepteket osztunk majd meg Veletek, hanem szeretnénk a régi, hagyományos ízeket is feleleveníteni, de ezúttal az általunk annyira kedvelt cupcake formában.
Az első bejegyzés szóljon gyermekkorom egyik legkedvesebb sütijéről, amelynek elkészítését nagymamám tökélyre fejlesztette.
A mágnás-diós pite eredetileg egy tepsis sütemény, de kiválóan működött a kapszlis megoldás is!
(by Ju)
A tészta:
30 dkg liszt
20 dkg szobahőmérsékletű vaj
10 dkg porcukor
1 sütőpor
1 citrom leve és fél citrom reszelt héja
1 egész tojás
1 csipet só
A porcukrot a vajjal habosra kikeverjük, majd a többi hozzávalóval a tésztát összegyúrjuk, 20 percre a hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a dióhabot:
3 egész tojás
20 dkg kristálycukor
15 dkg darált dió
1 csomag vaníliáscukor
A 3 tojás sárgáját és a cukrot habosra kikeverjük, hozzáadjuk a vaníliáscukrot. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a diót, és a cukros-tojásos masszát.
A hűtőből elővesszük a tésztát. 2/3-ából kis golyókat formázunk, a maradékkal a sütik tetejét dísztjük majd. A golyókat kilapítjuk úgy, hogy a kapszli alját teljesen befedje, illetve picit az oldalára is felkunkorodjon (nem a tetejéig). A kapszli ajlán csücsülő tésztát baracklekvárral megkenjük, majd kanállal rápakoljuk a diós habot. Végül a maradék tésztával díszítjük a sütik tetejét. (A díszítés az eredeti "tepsis" recept szerint rácsos.)
180 fokos, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Utolsó kommentek