Az Éva Magazin júniusi Kölyök különszámába sütöttünk négy születésnapi tortát - irány hát az újságárus! :)
Most mi is bemutatjuk a tortákat a receptekkel együtt, kicsit részletesebben leírva a műveleteket. A torták DIY, azaz 'csináld magad' torták: biztatunk mindenkit, hogy merüljön el a kreatív tortadíszítés világába, hogy a gyerekeinknek (és persze magunknak) sok örömet szerezzünk a születésnapján. A formatorták helyett mi mindig preferáljuk az ötletesen díszített kerek, vagy (híven magunkhoz) a cupcake tortákat.
A bagoly cupcake-ekből áll össze: a sütik tésztája kakaós piskóta, a krém pedig fehér csokis. Végül is a csokit minden gyerek szereti... Az elkészítés pedig egyáltalán nem bonyolult, nyugodtan bele lehet vágni! A bagoly torta készítési folyamatáról készült egy videó is, amit itt tudtok megnézni:
http://www.evamagazin.hu/evatv/23250_video_igy_keszits_baglyos_sutit.html
Hozzávalók a cupcake-ekhez (14 darabra lesz szükségünk, plusz pár darabra a kis baglyok elkészítéséhez):
15 dkg puha vaj, 20 dkg porcukor, 4 tojás, 18 dkg liszt, 2 dkg kakaópor, csipet só, 1 dl tej, fél csomag sütőpor
A vajat és a porcukrot habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a 4 tojás sárgáját. Ezután egy másik tálba összeöntjük a lisztet, a sütőport, a kakaóport és a sót, majd ezt a vajas, tojásos masszába szitáljuk úgy, hogy közben fokozatosan a tejet is belekeverjük. A tésztát barna színű papírkapszlikkal bélelt muffin sütőformában 180 fokon tűpróbáig sütjük.
A fehér csoki krémhez 3 tojásfehérjét, 100 g kristálycukrot és egy csipet sót fémedényben vízgőz fölé helyezünk, és addig keverjük kézi habverővel, amíg a cukor teljesen elolvad benne. Levesszük a tűzről, elektromos habverőre váltunk, és magas fokozaton addig verjük a habot, amíg az edény oldala ki nem hűl. Ekkor 200 g kockára vágott vajat is beledolgozunk a habverővel. (Ne féljünk, ha szétesik a krém, csak keverjük tovább, össze fog állni!) Végül 200 g felolvasztott és kihűtött fehér csokit keverünk a krémbe. Tetszés szerint színezzük ételfestékkel (Mi világoskékre színeztük a krém egy részét).
A bagolymama összeállítása:
1. Megkenjük a cupcake-eket: 4 db-ot fehér színű krémmel, 10 db-ot világoskékre színezett krémmel. A díszítéshez a következőkre lesz szükségünk: csokis keksz, kókuszreszelék, csokireszelék, narancssárga marcipán, csokis roletti, kerek zselécukor, és cukordrazsé (pl. M&M).
2. Rombusz alakban elrendezzük a sütiket: felülről kezdve: 2 fehér - 3 kék - 4 kék - 3 kék - 2 fehér. Vigyázzunk, hogy a bagoly innentől kezdve nem mozdítható, azaz a végleges tálcán, tányéron végezzük a következő műveleteket!
3. A bagoly mellkasát megszórjuk kókuszreszelékkel, majd kevés csokireszelékkel a pelyhes hatás miatt.
4. 5 db csokis kekszet kettévágunk, és elrendezzük a szárnyakat a képen látható módon.
5. A felső két cupcake-re két egész csokis kekszet illesztünk - ezek lesznek a szemek. Habzsákkal (vagy kiskanállal) két pöttyöt nyomunk a keksz közepére, ráteszünk egy-egy karika zselécukrot, és még egy-egy apró pötty krémmel a pupillaként funkcionáló cukordrazsékat is felragasztjuk.
6. A fülekhez levágjuk a csokis keksz kb 1/4-ét, tehát kisebb legyen, mint a szárny volt. Bedugjuk a szemek alá a képen látható módon.
7. Marcipánból megformázzuk a csőrt és a karmokat.
8. A rolettiket elrendezzük ágszerűen, és a marcipánkarmokat is a helyükre illesztjük.
A kisbagoly összeállítása:
1. Ezeket a cupcake-eket nem kenjük, hanem habzsákkal apró csúcsokat nyomunk a krémmel a piskóta egész felületére.
2.Csokis kekszből készül a szárny és a fülek, zselécukor és cukordrazsé a szeme (elkészítés: mint a bagolymamánál). Nyugodtan bandzsítsanak azok a kisbaglyok! :)
A bagolytorta ötlete innen származik.
(by Ju&Li)
Utolsó kommentek