Franciaországban nem csak az általunk is ismert/kóstolt/imádott variációját sütik a macaronnak. Sok városnak saját receptje van - Lyon, Nancy, Amiens..
Ha az ember hobbija a sütés, számíthat rá, hogy minden külföldre utazó családtagjától, barátjától és ismerősétől különböző témájú szakácskönyveket kap, amik sok esetben igazi kincsek. Egy ilyen macaronos könyv érkezett a héten, lássuk ebből az első receptet.. :-)
kb. 20 macaronhoz:
2 tojásfehérje
125 g finomra darált mandula
175 g porcukor
pár csepp vaníliakivonat vagy 1/4 rúd vanília kikapart belseje
A darált mandulát és a porcukrot egy edénybe szitáljuk, összekeverjük, majd hozzáadjuk a két tojásfehérjét (nem kell felverni) és a vaníliát. Egy ragacsos masszát kapunk, amit vizes mokkáskanállal sütőpapírral kibélelt tepsire teszünk (egy adag ne, vagy csak egy kicsit legyen nagyobb, mint egy 5 forintos, nagyon megdagad sütés közben). Figyeljünk arra, hogy legalább 5 cm legyen az adagok között, különben összesülnek. 150 fokos sütőben addig sütjük, amíg vajszínű, illetve a szélei aranybarnák nem lesznek. Nagyon könnyű túlsütni, mint minden macaronnál, itt is érdemes résen lenni. (kb. 20 perc)
Ezt a típusú macaront általában nem töltik semmivel, de itthon a különböző friss eper, cseresznye, málna, és baracklekvárral még gyorsabban fogyott, mint üresen.
(by Ju)
Utolsó kommentek