A madeleine egy francia sütemény, ami egy különleges, kagyló formájú sütőformában készül. Lehet kapni fém vagy szilikonformát is, a szilikon nagyon egyszerűen kezelhető, ezért mi jobban szeretjük. Na most, ha vendégségbe készülünk, de nincs jó ötletünk, gyorsan készíthetünk látványos ajándékot, ha fehér csokit felolvasztunk, ízesítünk, és madeleine formában kihűtjük. Nézzük a lépéseket:
Olvasztás: vízgőz fölött vagy elektromos főzőlapon egyes fokozaton (de inkább vízgőz fölött páraelszívóval) felolvasztjuk a jó minőségű fehér csokit.
Ízesítés: sokféleképpen lehet, ki mit szeret. A lenti képeken levendulás fehér csokit látunk, de tehetünk bele mogyorót, kakaóbabtöretet, szárított áfonyát, pisztáciát, stb. stb. Egy dologgal azonban nagyon vigyázzunk! Az olvasztott csoki soha nem érintkezhet nedvességgel, mert bármilyen kevés vizet kap, azonnal összeugrik egy kezelhetetlen, kikeverhetetlen, csomós tömbbé. Ezt az élményt nem kívánjuk nektek. Maradjunk tehát a száraz hozzávalóknál.
Színezés: még lehet annyi viccesség, hogy csokifestékkel megfesthetjük a csokit (ez tudniillik olaj bázisú).
Másfajta csokik: nyugodtan készíthetjük étcsokiból vagy tejcsokiból is a finomságot, annyi, hogy temperáljuk az olvasztás során - ez azért fontos, hogy a csoki felülete szép fényes maradjon. Temperálni mi a csakapuffin.hu-n alkalmazott egyszerű módszert javasoljuk, azaz a csoki 2/3-át felolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük benne a maradék 1/3 csokit.
Hűtés: miután megtöltöttük a formánkat, kb. 10 perc, negyed óra elég, hogy ezek az apróságok készre hűljenek. A szilikonformából nagyon egyszerű kipattintani őket.
Egy szép selyempapírral bélelt ajándékdobozban szépen mutatnak, viszonylag előre elkészíthetőek. Ha pedig otthon desszertasztalt készítünk, akkor elég mutatósak ahhoz, hogy részei legyenek a repertoárnak.
(by Li)
Utolsó kommentek