Az Ishihara teszt a színvakság vagy a színtévesztés megállapítására szolgál. Színes foltokból rajzolódik ki egy adott forma, szám vagy betű, ezt kell felismerni. Egy nagyon kedves ismerősnek készültek ezek a diabetikus sütemények, aki történetesen szemész orvos. Az Ishihara teszt foltkörei jó díszítési alapot szolgáltattak, szerintünk nagyon dekoratívak, kicsit szecessziós hangulatúak... Mellesleg, mivel férfinak készültek, ezért mindenképpen valami visszafogott motívumot kerestünk. Az ezüst kapszli tűnt a legjobb választásnak ehhez a dekorhoz.
A cupcake pedig: cukormentes mandulapiskóta főzött málnával töltve, mascarponekrémmel. A cukrot minden esetben nyírfacukorral helyettesítettük! A nyírfacukor jótékony hatásairól itt olvashattok egy cikket, mindenképpen érdemes kipróbálni annak, aki érzékeny a cukorfogyasztásra, vagy pl. gyerekeknek, kismamáknak. Mi egyébként is jobban szeretjük, ha nem émelyítően édes egy sütemény, ezért nagyon ízlett ez a recept. Úgy észleltük ugyanis, hogy a nyírfacukor nem édesít annyira, mint a normál cukor.
A recept így szól:
Hozzávalók a piskótához: 15 dkg puha vaj, 15 dkg (kávédarálóban) darált nyírfacukor (xillit), 4 tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg darált mandula, csipet só, 1 dl tej, fél csomag sütőpor.
A vajat és a porrá őrölt nyírfacukrot habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a 4 tojás sárgáját.Ezután egy másik tálba összeöntjük a lisztet, mandulát, sütőport, és egy csipet sót, majd ezt a vajas, tojásos masszába szitáljuk úgy, hogy közben fokozatosan a tejet is belekeverjük. A tésztát normál méretű kapszlikban 180 fokon tűpróbáig sütjük.
Málnát főzünk (egy kis dobozzal), addig, amg nagyjából elfő a leve, kb. 15-20 percig. Ezzel megtöltjük a kihűlt piskótákat.
10 dkg puha vajat kikeverünk 5 dkg darált nyírfacukorral, majd hozzákeverjük lassú fokozaton a mascarpone-t. Kevés citromhéjjal ízesítjük a krémet.
Megkenjük a piskóták tetejét krémmel, és egy fogpiszkálóból készített beszúrókával díszítjük.
(by Ju&Li)
Utolsó kommentek