A tiramisú az egyik kedvenc olasz édességem. Mivel életem egy bizonyos - meghatározó - részét Olaszországban töltöttem, tudom, hogy milyen az eredeti. Itthon sok helyen kóstoltam már fullasztó tiramisút, pedig a finom tiramisú könnyű, nem a piskótát érzi benne az ember, sőt, a piskóta a kávéval teljesen átitatva, a krémben elbújtatva már maga a krém része, csak egy olvadós kávéíz, nincs igazi konzisztenciája.
Gondolom a nyers tojástól félve sok helyen tojás nélkül készítik ezt az édeséget, pedig a felvert tojásfehérjétől lesz igazán habkönnyű, nem zsírosan tömény a krém. Én számtalanul ettem, és soha nem lett bajom tőle. Az egészet pihentetni kell a hűtőben, hogy az ízek összeálljanak, és könyörgöm: soha ne tegyünk cukrozott kakaóport a tetejére.. Akkor jó ez a sütemény, ha az édes krém összeérik a keserű kávéval és a keserű kakaóporral, de az ízeket mégis külön külön is érezni.
Cupcake formában is lehet tiramisút sütni. A piskóta viszont itt érezhető marad, hiszen ez egy más formátum. Mondjuk, hogy ízre tiramisú, állagára kevésbé. Finomnak azért finom. Hogy állagra minél jobban hasonlítson az eredetire, áztassuk jól el cukrozatlan kávéval, és igenis tegyünk tojást a krémbe, hacsak nem irtózunk nagyon az ötlettől. :)
A recept így szól:
- Elkészítjük az alap cupcake piskótáját. Kattints ide.
- Főzünk egy bögrényi kávét, ki hogy szereti (én a hosszú kávét jobban szeretem). A lényeg, hogy cukor nem kerülhet bele. Egyáltalán.
- A krémhez 4 tojás sárgáját habosra verünk 100 g porcukorral, egy csipet sóval. Amikor már kifehéredett a krém, belekeverünk 500 g mascarpone-t, és egy citrom reszelt héját (opcionális, én szeretem, ha van benne). A végén a tojások felvert habját is beleforgatjuk fakanál segítségével.
- A kihűlt piskóták tetejét megszurkáljuk villával, és óvatosan meglocsoljuk a kávéval, lehetőleg sokkal, de azért ne áztassa el alulról a papírt.
- A krémet rákanalazzuk a teljesen kihűlt kávés piskótára, és alaposan - mondhatni vastagon - megszórjuk cukrozatlan, holland kakaóporral.
- Hagyjuk állni a hűtőben pár órát.
Megjegyzés: Ez a krém mennyiség sok lesz a cupcake-ekre, úgyhogy felezhető. Viszont, a klasszikus tiramisúhoz ez a mennyiség dukál, úgyhogy ha gondoljuk, a maradékból babapiskótával elkészíthetjük a klasszikus verziót (kávéval szétáztatott babapikóta - sok krém - kakaópor, rétegezve), ami kb. akkorra érik össze a hűtőben, mire elfogy a cupcake.
(by Li)
Utolsó kommentek