Igen, a forma fontos. De mennyire! Az édesség, a desszert nem csak étel, hanem az étkezés megkoronázása. A cukor megannyi halmazállapota, a krémek, a különböző piskóták és tészták a forma és a színek megnyilvánulásának lehetőségét sokkal jobban magukban hordozzák, mint egy főétel vagy leves. Szobrászkodni, festeni, alkotni lehet velük. Csomagolni, dekorálni lehet őket. Édes ízük miatt vidámságot szülnek, vidámságra inspirálnak.
Pohárkrémet is lehet ötletesen tálalni, másképp. Ajándékba is vihetjük - ki ne örülne egy kis édességnek, amiben benne van az alkotó öröme? Ezt a citromkrémet például becsíkoztuk, és mini befőttes (vagy bébiételes) üvegbe csomagoltuk. Ha egy fa kiskanalat az üveghez kötözünk, még vagányabb lesz a végeredmény. Gyerekzsúron is bevethető ötlet: akár sima pudinggal, kétféle ízben (csoki-vanília pl.) rétegezzük és dekoráljuk.
A módszer egyszerű: a kétféle krémet két habzsákba kanalazzuk, és lassan körkörösen töltjük meg az üveget, a szélénél kezdve, hogy lássuk a csíkokat, majd befelé spirál alakban. Ha megvagyunk, ütögessük finoman az asztalhoz az üveget, hogy egyenletes legyen a krém teteje, majd váltsunk habzsákot. Így folytatjuk, amíg meg nem telik az üveg. Vigyázzunk, hogy ne ütögessük túl erősen és sokáig az üveget, mert a krémek összefolyhatnak, és akkor a csíkos hatás kevésbé érvényesül.
A mi verziónk mascarpone-s citromkrém és tejszínhab csíkozásával készült (mint látjátok, némi segítséggel... :). Pöttyös kartonból kivágott kör díszíti, ami fedőként is funkcionálhat, ha pont akkora, mint az üveg teteje. Celofánnal rögzítsük, és tekerjük körbe szalaggal.
Recept alább, a kép alatt. (A citromkrém, avagy lemon curd receptje Estérelle Payany: Cupcakes c. könyvéből származik.)
(by Li)
Hozzávalók:
3 citrom
3 tojás
30 g vaj
125 g porcukor
1 evőkanál kukoricakeményítő/kukoricaliszt (vagy búzakeményítő/búzaliszt)
250 g mascarpone
250 ml Cserpes tejszín (én csak és kizárólag ezt ajánlom felvert tejszínhabnak!)
A citromokat megmossuk, 2 héját lereszeljük, az összes levét kifacsarjuk.
Vízgőz fölött fémedényben habverővel folymatosan keverve besűrítem a citromok levét, héját, a porcukrot, keményítőt és a tojásokat. Amikor besűrűsödött a krém, levesszük a gőzről, és a vajat belekeverjük. Folpackot simítok a krém tetejére (érintkezzen a krémmel!), és hagyom teljesen kihűlni. (Ez az alapkrém - lemon curd - 10 napig fogyasztható, hűtőben kell tárolni.)
A hideg citromkrémet összekeverem a mascarpone-val. Habzsákba töltöm.
Habbá verem a tejszínt, ezt is habzsákba töltöm.
Csíkozom a krémeket a fenti módszer szerint.
Utolsó kommentek