A Mogador - maracujás tejcsokikrémmel töltött - macaron Pierre Hermé egyik híres kreálmánya. Az előző bejegyzésben említett The Wall Street Journal cikkben a recept is megjelent. Próbáljátok ki ti is!*
*ha van cukorhőmérőtök, haha :)
Mogador macaron
Maracujás tejcsoki krém
280 g maracuja püré
42 g invertcukor (házilag így készítsd)
575 g Valrhona Jivara 40%-os tejcsokoládé
105 g vaj
A vajat vágjuk kockára, és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. A tejcsokoládét aprítsuk fel, és olvasszuk fel vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben. Forraljuk fel a maracujapürét az invertcukorral. A forró pürét öntsük lassan a csokoládéra, közben keverjük át középről haladva a tál széle felé. Cukorhőmérővel ellenőrizzük a csokoládé hőmérsékletét, amikor 40°C alá süllyed, keverjük bele a vajat. Hagyjuk szobahőmérsékleten megkötni.
Maracujás macaron
300 g mandulaliszt (vagy őrölt mandula)
300 g porcukor
220 g szobahőmérsékletű tojásfehérje
9 g citromsárga ételszínezék
1,5 g kárminpiros ételszínezék
300 g kristálycukor
75 g ásványvíz
Szitáljuk át a mandulát és a porcukrot. Keverjünk bele 110 g tojásfehérjét és a színezékeket. A vizet és a kristálycukrot 118°C-ig hevítsük. (Amikor a szirup eléri a 115°C-ot, verjük habbá a maradék 110 g tojásfehérjét.) 118°C-nál öntsük a szirupot a felvert habra, verjük tovább, majd hagyjuk hűlni 50°C-ig. Amikor lehűlt, keverjük össze a porcukros mandulás tojásfehérje keverékkel. Töltsük habzsákba (11-es sima nyomócső).
Sütés:
Nyomjunk 3,5 cm-es átmérőjű köröket 2 cm-es közönként egy sütőpapírral bélelt tepsire. Csapkodjuk erőteljesen a tepsit a konyharuhával leterített asztalhoz. Szórjuk meg kakaóporral a macaronokat. Minimum fél óráig pihentessük. 160°C-ra előmelegített sütőben kb. 12 percig süssük, közben kétszer nyissuk ki majd csukjuk be gyorsan a sütő ajtaját. Amikor megsültek, húzzuk a munkalapra a sütőpapírt a macaronokkal együtt, és hagyjuk hűlni.
Összeállítás:
A tejcsokikrémet töltsük habzsákba (11-es sima nyomócső). Töltsük meg a macaronokat. 24 órán át tároljuk hűtőben, fogyasztás előtt két órával vegyük elő.
Utolsó kommentek