Megkaptam Amerikából Martha Stewart Cupcakes c. könyvét, ami azóta kis post-it-ekkel van teletűzdelve, mint régen, egyetemista koromban a tankönyvek. J Nagyon örülök neki.. Na most, a levendulás sütemény ötlete innen származik, pontosabban találtam egy levendulás cukormázat, ami megihletett. Én inkább a tésztába kevertem a levendulás tejet, és nagyon finom, enyhén levendulás íze lett, inkább az utóízét lehet érezni, de azt sokáig, a szájpadláson. Felfedeztük, hogy a levendula elrágcsálva se rossz, friss íze van, de mondjuk ettem már finomabb virágot is.
A citromkrém ellensúlyozza a levendulás piskóta enyhe édes virágízét.
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg szobahőmérsékletű vaj
20 dkg porcukor
4 tojás
20 dkg liszt
csipet só
1 dl tej
fél cs sütőpor
1 púpozott kiskanál szárított levendula
A vajat a porcukorral kikeverem, jó habosra. Hozzákeverem a tojássárgákat. Fokozatosan adagolom bele a lisztet/sütőport és a előzőleg levendulával összeforralt, leszűrt, kihűlt tejet. A fehérjéket kemény habbá verem, majd az egészet összeforgatom óvatosan.
A masszát kisütöm a papírformákban kb. 180 fokon.
Hozzávalók a krémhez (Martha Stewart nyomán):
1 egész tojás és 4 tojássárgája
1/2 cup cukor
3 citrom kinyomott leve
2 ek vaj
Vízgőz felett folyamatosan keverem (kézi habverővel) egy hőálló tálban a tojásokat, a cukrot és a citromok levét.
Addig kell kavargatni, erőteljesen, amíg össze nem sűrűsödik szépen. Ekkor leveszem a tűzről, és a vajat belekeverem apránként. Leszűröm. Lefedem folpackkal a tálat, a fóliát a krém felszínére simítom, így nem lesz bőrös. Hagyom kihűlni, hűtőben plusz 2 órán át hűtöm.
A kész porcukorral megszórt cupcake-ekbe belenyomom a sima tölcséres habzsákomat, krémet nyomok a közepébe, majd kihúzom, és a süti tetején kis kupacot formázok. Ezt a minicitromot lehet marcipánvirággal díszíteni.
(by Li)
Utolsó kommentek