Nem kell órákat a konyhában töltenünk ezzel a recepttel. Nekem is véletlenül alakult, hogy megsütöttem, megtaláltam ugyanis a szekrényben a feledett mogyoróvajat. Eredetileg a klasszikus sorozatomat akartam folytatni, de a magyar háztartásokból normálisan hiányzik az író, mint olyan, úgyhogy ezért majd el kell kirándulnom legközelebb a piacra. Az amerikai receptek előszeretettel használják az írót (buttermilk) cupcake-ekhez.
Na de a jelenbe visszatérve: a csoki és a mogyoróvaj nem túl diétás, sem különlegesen extra párosítás, mindenesetre a mogyoróvaj enyhén sós íze pikánssá teszi az összhatást. Fontos, hogy cukrozatlan mogyoróvajat használjunk. Akinek van otthon egy üveggel, és nem tud vele mit kezdeni, annak szívből ajánlom ezt a receptet. Gyerekek nem tudnak ellenállni neki. A hab a tetején nyugodtan elhagyható (a kalóriák száma is csökken így), habos kávé viszont dukál mellé.
Hozzávalók a tésztához:
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
14 dkg étcsokoládé
14 dkg porcukor
4 nagyobb tojás
7 dkg liszt
csipet só
A vajat a cukor 2/3-ával kikeverem, jó habosra. Közben felolvasztom a csokit vízgőz felett, vagy a legalacsonyabb fokozaton (elektromos főzőlapon). A csokit hagyom kicsit hűlni, majd beleöntöm a vajkrémbe, keverem. A tojássárgákat egyenként belekeverem a masszába, a fehérjéket a maradék porcukorral kemény habbá verem, majd az egészet összeforgatom óvatosan. A végén beleszitálom a lisztet, és simává keverem.
A töltelékhez (ezt is sütni kell!):
50 g mogyoróvaj
50 g sajtkrém
1 dl tejszín
porcukor ízlés szerint
1 bourbon vaníliás cukor
Összekeverem a hozzávalókat, amíg össze nem áll egy homogén masszává.
Ekkor a csokitésztát és a mogyoróvajas tölteléket kimérem a papírformákba, ez utóbbit kb. középre pöttyintem, és kis csokitésztával befedem. A papírformákat ne töltsük meg a 3/4-üknél túl.
Kisütöm a sütiket kb. 180 fokon, 15 perc alatt kész vannak.
Hozzávalók a krémhez:
2 dl tejszín
maradék mogyoróvajas töltelék
A tejszínt felverem, és összekeverem a maradék mogyoróvajas masszával. Hagyom hűlni, amíg a sütik kisülnek, és kihűlnek.
(by Li)
Utolsó kommentek