A Red Velvet, avagy Vörös Bársony Cupcake az egyik legnépszerűbb cupcake Amerikában. Kiváncsian láttam neki, bár eleve idegenkedtem attól, hogy vörös ételfestéket használjak a sütijeimhez. Állítólag a szódabikarbóna, a savas hatású ecet vagy író és a kakaó kémiai reakciója eredményezi az enyhén barnás-vöröses színt, amit az ételfestéknek köszönhetően akár az élénkvörösig fokoznak a cukrászok. Mindenképpen eredeti receptet akartam bemutatni, de legközelebb inkább céklakivonatot fogok használni színezék gyanánt, hogy gyerekeknek is nyugodt szívvel adhassam. Nem tehetek róla, minden harapásnál eszembe jutott, hogy ez nem természetes, pláne, hogy a festékdoboz tetején nagy betűkkel olvasható: "E102, E110 & E129 may have adverse effect on activity and attention of children"...
A végeredmény nem volt rossz, leszámítva fenti ellenérzéseimet. A látszat ellenére ne kakaós ízre számítsunk, inkább egy vaníliás/joghurtos piskótára hasonlít, a savanykás sajtkrém pedig kiegészíti az édes ízt. Egyáltalán nem lett száraz, de hiába, engem nem győzött meg. Amerikában főleg Valentin napon divat a Red Velvet Cupcake, nyilván a piros piskóta illik a szívecskés ünnepnaphoz. Pirosnak ez is piros lett, de az ember jó szívvel eszik meg egy piros süteményt?
Recept (Martha Stewart Cupcakes c. könyvéből):
2 és fél cup liszt
2 evőkanál holland kakaópor
1 teáskanál só
1 és fél cup cukor (én barna cukrot használtam)
1 és fél cup növényi olaj
2 tojás
fél teáskanál gél állagú piros ételfesték
1 teáskanál vanília kivonat
1 cup író
1 és fél teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál ételecet
Összekeverem egy tálban a lisztet, kakaóport és sót. Robotgépben közepes fokozaton keverem a cukrot az olajjal, majd egyenként hozzáadom az egész tojásokat. Hozzáadom az ételfestéket és a vanília kivonatot. Alacsony fokozatra kapcsolok, és felváltva adagolom a lisztes keveréket és az írót. Külön tálban összekeverem a szódabikarbónát és az ecetet, ami azonnal habozni kezd. Ezt beleöntöm végül a robotgépbe, és még 10 mp-en keresztül közepes fokozaton dolgoztatom. A tésztát kiporciózom a papírkosárkákba, és 180 fokon kb. 15-20 percig sütöm.
A tetejére sajtkrém kerül, amelynek receptjét lásd a korábbi posztokban, annyi a plusz, hogy egy fél citrom reszelt héját is hozzáadtam.
(by Li)
Utolsó kommentek