A ribizli egy igazi csodaszer! Rengeteg vitamint tartalmaz (C, A, B, E), emellett kiemelkedő a vas- és magnéziumtartalma is. Erősíti a csontokat és az immunrendszert, gyulladásgátló hatása van, illetve fokozza az anyagcserét.
A választás azért esett pont erre a gyümölcsre, mert rengeteg terem belőle Anyukám kertjében, illetve a következő három hétben szinte bármelyik zöldségesnél beszerezhető, hiszen most tombol a ribizli-szezon.
Igazi kompromisszum ebben a hőségben: nem édes, gyümölcsös, tele van vitaminnal, de mégiscsak SÜTI!
Mi jéghideg mentás limonádé kíséretében eszegettük a gyümölcstől roskadozó ribizlibokrok árnyékában, ajánljuk mindenkinek!
Recept a tovább mögött!
(by Ju)
Íme a recept (15 darabhoz):
15 dkg kristálycukor
20 dkg liszt
20 dkg joghurt
20 dkg tejföl
2 egész tojás
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
10 dkg vaj
30 dkg ribizli
csipet só
A lisztet, a sütőport és egy csipet sót összekeverek egy tálban. Egy másik edényben a cukrot kikeverem a szobahőmérsékletű vajjal, beleteszem a joghurtot, és egyenként a tojásokat. Alaposan elkeverem, majd a lisztes keveréket beleszitálom a vajas masszába. Ezután hozzáadok 20 dkg megmosott, megpucolt ribizlit (gyors pucolás: egy villa fogai között húzzuk végig a ribizli-fürtöket). Én tésztaszűrőben mostam, így amíg a masszát összeraktam, a gyümölcsről lecsepegett a felesleges víz.
Az elkészült tésztát a papírral bélelt sütőformába tesszük, majd a maradék 10 dkg ribizlit a sütik tetejére szórjuk, és a rászórt ribizlik tetejére tesszük a 20 dkg tejfölből és 2 csomag vaníliás cukorból kikevert mázat ( Ebbe ízlés szerint lehet még 1-2 teáskanál porcukrot tenni.)
170-180 fokos (előmelegített) sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sül. Nem szabad azonnal kivenni a sütőformából, mert nagyon lágy a tészta.
Utolsó kommentek