Az a tapasztalatom, hogy ha amerikai szakácskönyvből/blogról származó recept alapján sütök cupcake-et, a tészta valahogy az ízlésemhez képest mindig túl édes és száraz lesz. Ezért is szeretek újítani, kitalálni új piskótarecepteket. Ez speciel ilyen. Lehet, hogy emiatt eltérek a hagyományos – angolszász országokban annyira elterjedt - cupcake ízvilágától, de sebaj, végül is szerintem a cupcake nem más, mint egy minitorta, nem kell ragaszkodni a receptekhez, a díszítése teszi azzá, ami. Úgyhogy kísérletezni fogok továbbra is.
Ezt a sütit legfőképpen azért készítettem, mert nagyon megtetszett Martha Stewart ötlete: karamellizált mogyoró díszeleg a cupcake-en, mint egy szúrós tüske. Úgyhogy innen indult minden. Aztán rájöttem, hogy a karamell egy fura szerzet: külön életet kezd el élni a hőmérséklet változásokkal, folyékonyból 1 perc alatt tud kőkemény sziklává változni. Így összvissz 4 db mogyorót sikerül megcsinálnom. Azért lefényképeztem a folyamatot, mert szerintem nagyon szépek lettek.
Hozzávalók a tésztához:
125 g vaj
10 dkg porcukor
3 tojás
10 dkg törökmogyoró
5 dkg liszt
1 evőkanál méz
1 dl tej
csipet só
A mogyorót sütőben 200 fokon pirítom kb 10 percig, eközben a héjuk láthatóan elkezd leválni. Ekkor kiveszem a sütőből, és konyharuhában összemorzsolom az egészet, hogy a mogyoró héja lejöjjön. Visszateszem még 5 percre pirulni. Ha kész, félreteszek kb 15 szép szemet, majd késsel felaprítom az egészet (géppel is lehet, csak vigyázzunk, nehogy túlaprítsuk, mert akkor nagyon olajos lesz).
A vajat kikeverem a porcukorral, sóval, belekeverem egyenként a tojássárgákat, majd a tejet, lisztet, mogyorót, mézet, és a felvert tojásfehérjét, ez utóbbit lazán.
Kb. 3/4-ig töltöm a formákat, és 180 fokon sütöm kb. 20 percig, közben egyszer forgatom a tepsit. Nekem 17 db lett.
Hozzávalók a narancsos gyömbéres töltelékhez:
1 narancs
1 ujjbegynyi gyömbér
2 evőkanál barna cukor
A narancsot zöldséghámozóval meghámozom, és a megpucolt gerezdekkel és kevés vízzel együtt felteszem főni. Beledobom a megpucolt darab gyömbért egészben. Ha már szépen forr, és látszólag puha (kb 10 perc), akkor kiveszem a narancshéjakat és a gyömbért, és a cukorral továbbforralom. Szép sziruposra összesűrűsödik kb. 10 perc alatt, akkor leveszem a tűzről, és összeturmixolom. Hagyom hűlni.
Hozzávalók a narancsos mascarponekrémhez:
1 narancs kifacsart, leszűrt leve
1 kávéskanál étkezési keményítő
1 tábla fehércsoki
250 g mascarpone
A narancsot felforralom, belekeverem a kevés vízben feloldott keményítőt, és ha már sűrű, leveszem a tűzről. A mascarpone-t elkeverem a kihűlt narancssziruppal, és egy tábla felolvasztott fehércsokival. Jól lehűtöm.
Karamellizált törökmogyoró (Martha Stewart nyomán):
1 cup cukor
1/4 cup víz
A mogyorókat saslikpálcára szúrom, nagyon óvatosan, nehogy eltörjenek. A cukrot és a vizet közepes lángon főzöm, állandóan kavargatom, amíg el nem kezd bugyogni, ekkor már nem kavarom tovább. A szélén képződő kristályosodott cukrot vizes ecsettel lemosom (én ezt nem csináltam, lehet, hogy ez volt a baj). Addig hagyom a tűzön, amíg mély aranybarna nem lesz a karamellem. Ekkor jeges vízbe állítom, és picit hagyom hűlni (az eredeti recept 10 percet ír, de ekkor már kőkemény volt..). A mogyorót belemártom a karamellbe, és egy vágódeszka alá dugom a pálcát, így hagyom csöpögni a földre, mindezek előtt a tett helyszínét újságpapírral borítom.. Kb. 5 perc alatt megszárad, ekkor óvatosan méretre töröm a képződött tüskét.
Összeállítás:
A cupcake-be kúp alakú mélyedést vájok, megtöltöm egy kiskanálnyi gyömbéres naranccsal, visszahelyezem a sapkát. Megkenem mascarponekrémmel a sütit, és egy karamellizált mogyoróval díszítem.
Huh, leírni is sok volt :) (De megéri elkészíteni!!)
(by Li)
Utolsó kommentek