A BLOG

A cupcake egy habos-krémes, díszes minitorta, ideális gyerekzsúrra, esküvőre, rendezvényre, vagy csak úgy.
Cupcake, cake pop, macaron, színes kekszek, design desszertasztalok: itt az új sütitrend!
www.cuppcake.hu
www.facebook.com/CuppCakeBlog/
info@cuppcake.hu
Cukrászdánk, a Tortaműhely 2014. január 3-án megnyitott!
Címünk: 1016 Budapest, Krisztina krt. 75. Várunk szeretettel!

A CuppCake Tortaműhely weboldala

logoUJ.jpg

Partnereink

 

eztettem-logo-rectangle-200.png

v-n-b-kor.png

Köszönjük, hogy nem élsz vissza a tartalommal, és nem tünteted fel sajátodnak.

Utolsó kommentek

  • metálmánia: Ne cup-pogjatok már, mi magyarok vagyunk, magyar mértékegységek szerint főzünk, sütünk. Utálom a c... (2017.08.21. 17:06) Klasszikusok 1.: Boston Cream Cupcake
  • Szekeres Mária: Meg szeretném kérdezni, sós válasz kellene, hogy a legó kockát is ti készítettétek a le írt formak... (2016.11.07. 13:34) LEGO inspiráció
  • Beatrix Virányi: Sziasztok! A kérdésem az lenne,hogy a massza újra felhasználható e és hogy a 150g mire is elég? Pl... (2016.05.01. 23:07) Szilikonforma készítése házilag
  • Sándorné Lantos: Sziasztok! A makarom krém receptjét szeretném elkérni! Most fogok először sütni és a krémről sincs... (2015.11.09. 11:51) Macaron trükkök
  • Lukira: Sziasztok! Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy meddig lehet tárolni ezeket a sütiket, illetve hog... (2015.07.24. 15:02) Hogyan készül a sütinyalóka (cake pop)?
  • Utolsó 20

Törökmogyorós cupcake gyömbéres naranccsal, mascarponekrémmel, karamellizált mogyoróval

2011.03.06. 18:42 | cuppcake | 1 komment

Az a tapasztalatom, hogy ha amerikai szakácskönyvből/blogról származó recept alapján sütök cupcake-et, a tészta valahogy az ízlésemhez képest mindig túl édes és száraz lesz. Ezért is szeretek újítani, kitalálni új piskótarecepteket. Ez speciel ilyen. Lehet, hogy emiatt eltérek a hagyományos – angolszász országokban annyira elterjedt - cupcake ízvilágától, de sebaj, végül is szerintem a cupcake nem más, mint egy minitorta, nem kell ragaszkodni a receptekhez, a díszítése teszi azzá, ami. Úgyhogy kísérletezni fogok továbbra is.

Ezt a sütit legfőképpen azért készítettem, mert nagyon megtetszett Martha Stewart ötlete: karamellizált mogyoró díszeleg a cupcake-en, mint egy szúrós tüske. Úgyhogy innen indult minden. Aztán rájöttem, hogy a karamell egy fura szerzet: külön életet kezd el élni a hőmérséklet változásokkal, folyékonyból 1 perc alatt tud kőkemény sziklává változni. Így összvissz 4 db mogyorót sikerül megcsinálnom. Azért lefényképeztem a folyamatot, mert szerintem nagyon szépek lettek.

 Hozzávalók a tésztához:

125 g vaj

10 dkg porcukor

3 tojás

10 dkg törökmogyoró

5 dkg liszt

1 evőkanál méz

1 dl tej

csipet só

A mogyorót sütőben 200 fokon pirítom kb 10 percig, eközben a héjuk láthatóan elkezd leválni. Ekkor kiveszem a sütőből, és konyharuhában összemorzsolom az egészet, hogy a mogyoró héja lejöjjön. Visszateszem még 5 percre pirulni. Ha kész, félreteszek kb 15 szép szemet, majd késsel felaprítom az egészet (géppel is lehet, csak vigyázzunk, nehogy túlaprítsuk, mert akkor nagyon olajos lesz).

A vajat kikeverem a porcukorral, sóval, belekeverem egyenként a tojássárgákat, majd a tejet, lisztet, mogyorót, mézet, és a felvert tojásfehérjét, ez utóbbit lazán.

Kb. 3/4-ig töltöm a formákat, és 180 fokon sütöm kb. 20 percig, közben egyszer forgatom a tepsit. Nekem 17 db lett.

Hozzávalók a narancsos gyömbéres töltelékhez:

1 narancs

1 ujjbegynyi gyömbér

2 evőkanál barna cukor

A narancsot zöldséghámozóval meghámozom, és a megpucolt gerezdekkel és kevés vízzel együtt felteszem főni. Beledobom a megpucolt darab gyömbért egészben. Ha már szépen forr, és látszólag puha (kb 10 perc), akkor kiveszem a narancshéjakat és a gyömbért, és a cukorral továbbforralom. Szép sziruposra összesűrűsödik kb. 10 perc alatt, akkor leveszem a tűzről, és összeturmixolom. Hagyom hűlni.

Hozzávalók a narancsos mascarponekrémhez:

1 narancs kifacsart, leszűrt leve

1 kávéskanál étkezési keményítő

1 tábla fehércsoki

250 g mascarpone

A narancsot felforralom, belekeverem a kevés vízben feloldott keményítőt, és ha már sűrű, leveszem a tűzről. A mascarpone-t elkeverem a kihűlt narancssziruppal, és egy tábla felolvasztott fehércsokival. Jól lehűtöm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karamellizált törökmogyoró (Martha Stewart nyomán):

1 cup cukor

1/4 cup víz

A mogyorókat saslikpálcára szúrom, nagyon óvatosan, nehogy eltörjenek. A cukrot és a vizet közepes lángon főzöm, állandóan kavargatom, amíg el nem kezd bugyogni, ekkor már nem kavarom tovább. A szélén képződő kristályosodott cukrot vizes ecsettel lemosom (én ezt nem csináltam, lehet, hogy ez volt a baj). Addig hagyom a tűzön, amíg mély aranybarna nem lesz a karamellem. Ekkor jeges vízbe állítom, és picit hagyom hűlni (az eredeti recept 10 percet ír, de ekkor már kőkemény volt..). A mogyorót belemártom a karamellbe, és egy vágódeszka alá dugom a pálcát, így hagyom csöpögni a földre, mindezek előtt a tett helyszínét újságpapírral borítom.. Kb. 5 perc alatt megszárad, ekkor óvatosan méretre töröm a képződött tüskét.

Összeállítás:

A cupcake-be kúp alakú mélyedést vájok, megtöltöm egy kiskanálnyi gyömbéres naranccsal, visszahelyezem a sapkát. Megkenem mascarponekrémmel a sütit, és egy karamellizált mogyoróval díszítem.

Huh, leírni is sok volt :) (De megéri elkészíteni!!)

(by Li)

A bejegyzés trackback címe:

https://cuppcake.blog.hu/api/trackback/id/tr762716061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

section9 2011.03.06. 22:04:01

hmmm...szóval erről maradtunk le!
Címkék: narancs mogyoró gyömbér cupcake karamellizált
süti beállítások módosítása